Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Ministarstvo zaštite životne sredine predložiće izmenu KZ-a, koja će omogućiti da se oni koji nepropisno odlažu opasan otpad sankcionišu oduzimanjem imovine


Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije predložiće da se za krivična dela protiv prirode i zdravlja oduzima imovina počinilaca, izjavio je ministar Goran Trivan.

"Iskustva ljudi koji se bave pravosuđem govore da kriminalce manje boli činjenica da će provesti neko vreme u zatvoru, od činjenice da ćete im oduzeti imovinu", rekao je Trivan.

Trivan je rekao da će to biti "ozbiljna batina u rukama države" i da očekuje "značajan pomak" u zaštiti životne sredine.

Od nalaženja opasnog otpada zakopanog po Srbiji je postalo jasno, rekao je ministar, da kaznena politika mora da se menja i dodao da tog otpada "sigurno ima još na ko zna koliko mesta".

Trivan je rekao da je "pitanje svih pitanja" u zaštiti životne sredine u Srbiji izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i postrojenja za tretman komunalnog otpada. Malo lokalnih vlasti je napravilo tu dokumentaciju, a bez nje se ne može dobiti novac EU, ukazao je Trivan.

Naglasio je da lokalne vlasti uglavnom nemaju para da finansiraju izradu projektno-tehničke dokumentacije za to, te će moći da računaju na pomoć njegovog ministarstva, ali tek ako iduće godine njegov budžet bude uvećan.

"Budžet Ministarstva zaštite životne sredine za ovu godinu iznosi 5,8 milijardi dinara što je za 16 odsto više nego prošle godine, međutim mora biti višestruko veći nego sada da bi zadovoljili sve potrebe", ukazao je Trivan.

Ministar je podsetio da Srbiji predstoji 15 milijardi evra investicija u zaštitu životne sredine, od čega pet milijardi u preradu otpadnih voda, a dve u preradu komunalnog otpada.

Izvor: Vebsajt 021, 21.03.2018.
Naslov: Redakcija