Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Fondacija "Gde su naše bebe" ukazuje da je istrage o nestanku dece moguće otvoriti i po postojećim propisima, bez donošenja posebnog Zakona. Dovoljno je pokrenuti proces u kom bi se sudskim putem osporio upis deteta u matičnu knjigu umrlih. U tom slučaju lice postaje pravno živo, roditelji mogu da prijave njegov nestanak jer ovakvi slučajevi ne zastarevaju i organi gonjenja moraju da se uključe u potragu


Fondacija "Gde su naše bebe, dr Marko Mladenović", osnovana 10. marta, na dan smrti čuvenog profesora Pravnog fakulteta u Beogradu, velikog borca protiv bele kuge i osnivača katedre za socijalni rad i socijalnu politiku na FPN, pored bitke za natalitet, baviće se i pitanjima dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta.

Fondacija će pokušati da okupi roditelje nestalih beba koji su međusobno podeljeni, sa sasvim novom idejom. Po njima, istrage o nestanku dece moguće je otvoriti i po postojećim propisima, bez donošenja najavljenog Predloga zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, koji je nedavno "prošao" Vladu i sada se nalazi u skupštinskoj proceduri. Dovoljno je pokrenuti proces u kom bi se sudskim putem osporio upis deteta u matičnu knjigu umrlih.

Kako kažu u Fondaciji, za upis lica u knjigu umrlih potrebna su tri dokumenta: izveštaj o smrti sa obdukcionim nalazom, potvrda o smrti i prijava smrti. U najvećem broju slučajeva "nestalih beba" izveštaja o smrti nema.

Zbog nepotpune dokumentacije moguće je brisanje imena iz knjige umrlih. U tom slučaju lice postaje pravno živo, roditelji mogu da prijave njegov nestanak jer ovakvi slučajevi ne zastarevaju, i organi gonjenja moraju da se uključe u potragu. Ukoliko bolnice i porodilišta ipak dostave izveštaj o smrti, lice se može ponovo upisati kao mrtvo.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 20.03.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija