Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INFORMACIONOJ BEZBEDNOSTI: Zakonom je predviđeno osnivanje Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima, koji će obavljati poslove koordinacije prevencije i zaštite od bezbednosnih rizika u IKT sistemima


Pored zakonske regulative, za praćenje standarda informacione bezbednosti bitna je i infrastruktura, rečeno je na Konferenciji o standardizaciji Cloud computinga "Serbia Cloud 2016".

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Sava Savić, rekao je da je donet Zakon o informacionoj bezbednosti ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016 - dalje: Zakon), i da je formiran tim koji će urediti izraditi sva podzakonska akta u toj oblasti.

"Formirano je Telo za koordinaciju poslova i aktivno radimo na uredbama i podzakonskim aktima koji treba dodatno da urede ovu oblast. Ono što je bitno je podići nivo informacione bezbednosti, odnosno formiranje Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika, odbrane od sajber napada i informisanje šire javnosti i svih korisnika informacionog sistema, operatora, na koje se ovaj Zakon odnosi", rekao je Savić.

On je naveo da je veoma bitna standardizacija, odnosno razvoj računarstva u oblaku (cloud computing). Ono što Ministarstvo radi je veoma važno za ubrzani razvoj klaud kompjutinga i formiranje jedinstvenog digitalnog tržišta čiji je deo i Srbija.

Savić je rekao da se radi i na Zakonu o elektronskom poslovanju, koji će bitno urediti oblast elektronske identifikacije i načina rada.

Podsećajući da je uspešno završena digitalizacija, on je rekao da su prihodi od oko 100 miliona evra ušli u budžet od digitalne dividende.

Kako je rekao, širokopojasni internet je osnov za razvoj računarstva u oblacima, odnosno skupu podataka i pristupa informacijama sa udaljenih lokacija.

"Srbija je prepoznala protencijal koji klaud kompjuting nosi i formirali smo infrastrukturu koja je svojevrsni klaud gde su servisi elektronske uprave i radi se na njenom održavanju."

Predsednik Euroclouda Srbija, Sergej Petković, rekao je da zakonska regulativa prati planove vezano za ulazak Srbije u EU.

On je rekao da je danas ogromna količina podataka postala dostupna i da se stavlja na fizički udaljenim lokacijama. "Bezbednost korisnika je tu primarna i podrazumeva se bezbednost podataka, načina prikupljanja i skladištenja."

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.03.2016.
Naslov: Redakcija