Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INICIJATIVA DA SE ZAKONOM ZABRANI RAD TRGOVACA NEDELJOM


Trgovina nije izuzetak kada je reč o teškim uslovima rada u Srbiji. Prodavci rade nedeljom, praznicima, mnoge radnje i veliki marketi otvoreni su celu noć, a plate su niže od republičkog proseka i iznose oko 29.000 dinara. Prosečna januarska zarada u Srbiji bila je oko 44.000 dinara.

Zbog toga Samostalni sindikat trgovine traži da se zakonom reguliše zabrana rada nedeljom. Po podacima sindikata, u srpskim trgovinama radi od 190.000 do 200.000 ljudi, a tim poslom se uglavnom bave žene. Od prodvaca još manju platu imaju kasiri, magacioneri i izlagači robe, koji u ozbiljnim trgovinskim lancima jedva prihoduju oko 23.000 dinara. Oni zaposleni u privatnim piljarnicama prime daleko manje, a uz to mnogi nisu ni prijavljeni, navode u Samostalnom sindikatu.

Kako je izjavio predsednik Samostalnog sindikata trgovine Srbije, Radoslav Topalović, predlog da nedelja ne bude radni dan nije nikakav atak na poslodavce. Po oceni sindikalaca, trgovci ne bi trpeli zbog toga i promet ne bi opao. Međutim, ekonomske računice govore da bi ovakav potez smanjio broj radnika u ovom sektoru za oko osam odsto, a država bi izgubila dobar deo PDV-a.

U većini trgovina praksa je da se umesto uvećane dnevnice dobija slobodan dan – rekao je Topalović.

On je naglasio da bi, ako želi u Evropsku uniju, rad nedeljom Srbija trebalo da ukine, to jest uvede da tada rade samo specijalizovane radnje.

Međutim, u EU nije pravilo da nedeljom radnje ne rade. U Mađarskoj je, na primer, zabrana uvdena prošle godine, s tim što postoje odredbe koje dopuštaju izuzetke pa tako vlasnici manjih porodičnih dućana, površine do 200 kvadratnih metara, mogu otvoriti vrata i tog dana. Tim zakonom pogođeni su pre svega veliki trgovinski lanci u Mađarskoj, koji su mahom u stranom vlasništvu. Naravno, trgovcima nije bilo pravo pa su izneli da će zbog zabrane rada nedeljom posao u njihovim radnjama izgubiti između 15.000 i 20.000 radnika.

U Hrvatskoj, na primer, predlog da se trgovine zatvore drugog dana vikenda nije prošao.

Po evropskim prestonicama takođe je situacija šarolika. Dok je Beč gotovo pust, u centralnom delu Parizu su sve trgovine otvorene i nedelja je pravi pazarni dan.

U Evropskoj uniji nema posebnih propisa koji uređuju oblast rada nedeljom i državnim praznicima. Direktiva o radnom vremenu iz 1993. je utvrdila da minimalni period nedeljnog odmora treba da uključi i nedelju. Međutim, Evropski sud pravde je 1996. poništio takvu odredbu jer je smatrao da je Savet propustio da objasni zašto je nedelja kao dan za nedeljni odmor bliže povezana sa zdravljem i bezbednošću radnika u odnosu na neki drugi dan u sedmici.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, S. G., 20.03.2016.
Naslov: Redakcija