Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Zaštitnik građana će pokrenuti postupak ocene ustavnosti zakonskih odredbi koje se odnose na upotrebu rodno senzitivnog jezika


Obrazovanje, informisanje i negovanje kulture na maternjem jeziku nije samo poštovanje osnovnog ljudskog prava, već je osnovna stavka u čuvanju i očuvanju nacionalnog identiteta pojedinca i cele zajednice, izjavio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika.

On je naveo da bez obzira na to da li ste pripadnik većinskog naroda ili nacionalne manjine, treba da imate pravo da koristite svoj maternji jezik u javnim prilikama, da se obrazujete i informišete, kao i da stvarate i negujete kulturu na svom jeziku.

U Srbiji pored srpskog jezika u službenoj upotrebi su 12 jezika nacionalnih manjina u 42 lokalne samouprave, a 60 hiljada dece pohađa nastavu na manjinskim jezicima na svim nivoima. Zaštitnik građana je ocenio da je država sa svojim zakonskim normativima u oblasti zaštite maternjeg jezika i pisma umnogome iznad evropskog standarda, ali je isto tako važna kontinuirana saradnja sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Republici Srbiji na unapređenju postojećih prava, kao i u iznalaženju modela nastave za poboljšanje nivoa znanja srpskog jezika dece pripadnika nacionalnih manjina.

Zoran Pašalić je istovremeno najavio da će pokrenuti postupak ocene ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti ("Sl. glasnik RS", br. 52/2021) koje se odnose na upotrebu rodno senzitivnog jezika.


Izvor: Vebsajt Zaštitnik građana, 21.02.2024.
Naslov: Redakcija