Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O REGISTRU SUBJEKATA NACIONALNOG INOVACIONOG SISTEMA: Za sticanje statusa poslovnog anđela neophodno ulaganje od najmanje 5.000 evra u startap


Svako ko uloži najmanje 5.000 evra u jedan ili više startapova stiče pravo da i zvanično postane poslovni anđeo. Ukoliko uz to poseduje i stručno znanje o rizicima koji prate investiranje u startapove, ispunio je uslov da se upiše u Registar subjekata nacionalnog inovacionog sistema.

Upravni odbor Fonda za inovacionu delatnost doneo je Pravilnik o Registru subjekata nacionalnog inovacionog sistema ("Sl. glasnik RS", br. 143/2022 - dalje: Pravilnik), kojim se utvrđuju uslovi za upis i brisanje iz Registra.

Startap se u Registar može upisati ako je registrovan kao privredno društvo ili preduzetnik sa sedištem u Srbiji, a od njegovog osnivanja nije prošlo više od 10 godina i više od pet godina od dana ostvarivanja prvih poslovnih prihoda. Protiv registrovanog startapa ne može se voditi stečajni ili likvidacioni postupak.

Dodatni uslov za upis startapa jeste da su troškovi istraživanja i razvoja činili najmanje 10 odsto ukupnih rashoda u svakoj prethodnoj godini. Ako podnosilac zahteva nema finansijsku istoriju, komisija, koju formira Fond, procenjuje da li se razvija inovativni proizvod, uslugu ili tehnologiju i da li ima potencijal brzog i velikog rasta, navedeno je u Pravilniku.

U Registar mogu biti upisani i poslovni anđeli koji poseduje odgovarajuće stručno znanje na osnovu kog mogu da razumeju rizik ulaganja u startap. Oni mogu biti registrovani jedno ako su u jedan ili više srpskih startapova, u poslednje tri godine, uložili novac u iznosu od najmanje 5.000 evra.

Ideja je da se svi ključni akteri domaćeg inovacionog sistema nađu u ovoj jedinstvenoj evidenciji. Za poslovne anđele to bi u perspektivi značilo mogućnost dobijanja različitih vidova olakšica, pre svega poreskih, za ulaganje u dobre inovativne ideje.

Poslovni anđeli su odavno prisutni širom sveta i to su najčešće osobe sa bogatim poslovnim znanjem i iskustvom, koji sopstveni novac ulažu u perspektivne startapove. Najčešće ulažu u početnoj fazi razvoja, kada se mladi preduzetnici sa dobrom idejom suočavaju s problemom da ne mogu početno finansiranje da dobiju od banaka, nemaju svoj novac, niti mogu da pozajme od nekoga.

Ulaganja anđela u jedan startap najčešće se kreću od 20.000 pa i do 500.000 evra, a praksa u svetu je da uzmu udeo u kapitalu preduzeća u rasponu od 10 do 30 odsto a iz vlasništva izlazi oko pete godine.

Projekat “Srbija Inovira”, koji zajednički sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj, ICT Hub, i Inicijativa “Digitalna Srbija”, objavili su Vodič za anđeosko investiranje u Srbiji, kako bi potencijalnim poslovnim anđelima i startapovima pomogli da još bolje razumeju prednosti i sam proces anđeoskog investiranja, kao i različite opcije za investiranje iz poreskog i pravnog aspekta.

Zajednica poslovnih anđela u Srbiji u kontinuiranom je porastu i čine je imućni pojedinci koji podržavaju startapove tako što investiraju novac, vreme, kontakte i znanje u njihov razvoj.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, 18.02.2023.
Naslov: Redakcija