Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Nadležna inspekcija utvrđuje da li upravnici rade po zakonu, da li poštuju odluke stambene zajednice, podnose izveštaje o radu, da li obaveštavaju stanare o tome šta rade. U slučaju da profesionalni upravnik neovlašćeno uzima i troši novac sa računa stambene zajednice ili vrši slične krivične i druge povrede, u tom slučaju bi stanari morali sudski da ga gone


Trebalo je da olakšaju život i funkcionisanje stanara u zgradama širom Srbije. Ima stambenih zajednica kojima je to pošlo za rukom, ali nemali broj skupština stanara nije sigurno za šta plaća profesionalne upravnike. Uplatnice redovno stižu, ali odgovornog za rešavanje njihovih problema još nisu videli.

Opomenu zbog narušenog poslovnog ugleda mogu da dobiju od Suda časti Privredne komore Srbije, ali ni oni, niti drugi sudovi dosad nisu presudili oduzimanjem licence.

Od komunalne inspekcije upravnici mogu da zarade kaznu što nisu ispunili sve propisane obaveze. Najveća šteta, međutim, preti im od stambene zajednice koja će im raskinuti ugovor.

- Od aprila mi čekamo da on to uradi - kaže stanar ove zgrade Dušan S. - Isto toliko čekamo i da proradi video-nadzor, jer samo on može da potpiše ugovor. A uredno plaćamo svakog meseca. Za moj stan naknada upravniku je 500 dinara. I ništa nisu uradili.

Najlakše rešenje za stanare je otkazivanje ugovora, jer su stambene zajednice sklopile ugovor sa firmama, organizatorima profesionalnog upravljanja, koje zapošljavaju profesionalne upravnike i koji zastupaju i predstavljaju stambene zajednice kao pravna lica. Komunalni inspektori opštine na čijoj se teritoriji zgrada nalazi kontrolišu njihov rad. Njima je poveren nadzor nad radom profesionalnih upravnika i upravnika izabranih iz reda stanara. Ukoliko inspektor utvrdi da upravnik nije ispunio zakonske obaveze, a to ne učini posle njihovog naloga, izdaju prekršajni nalog i na osnovu njega se određuje novčana kazna.

Ukoliko stambena zajednica nije postupila po rešenju inspektora, komunalni inspektor opštinskom odeljenju za stambene poslove podnosi prijavu za uvođenje prinudne uprave. Profesionalni upravnici mogu da se nađu i pred Sudom časti Privredne komore Srbije.

- Sud časti je nadležan da utvrđuje povrede dobrih poslovnih običaja i poslovnog morala - objašnjava Miladinka Bodrožić, tužilac Suda časti. - Inspekcija proverava da li je ispunio zakonske obaveze. Na primer ako je krov oštećen i ugroženi bezbednost i zdravlje ljudi, otpada fasada i slično, građevinska inspekcija donosi rešenje da mora da se zameni. Oni proveravaju da li je to i učinjeno.

Nadležna inspekcija utvrđuje da li upravnici rade po zakonu, da li poštuju odluke stambene zajednice, podnose izveštaje o radu, da li obaveštavaju stanare o tome šta rade. U slučaju da profesionalni upravnik neovlašćeno uzima i troši novac sa računa stambene zajednice ili vrši slične krivične i druge povrede, u tom slučaju bi stanari morali sudski da ga gone.

- Da bi profesionalni upravnici dobili licencu moraju da podnesu polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti - dodaje Miladinka Bodrožić. - Ukoliko se utvrdi da je napravio štetu stambenoj zajednici, može iz te polise da se naplati. U ovoj godini već imamo 11 prijava, a prošle godine smo imali 120. prijava. To ne znači da je svaka prijava bila osnovana i da je pokrenut postupak u kome je Sud časti utvrdio da je profesionalni upravnik odnosno firma u kojoj je zaposlen povredio dobre poslovne običaje. Za lakšu povredu je izricana mera - opomena, za prve povrede. Za teže povrede javna opomena sa objavljivanjem na UO Privredne komore Srbije. Za najteže povrede, ponovljene povrede, nepoštovanje odluka Suda časti, opomena se objavljuje na internet stranici Privredne komore Srbije.

Radovan Trifunov, profesionalni upravnik iz Novog Sada, objašnjava da je tržište najoštriji sudija za neprofesionalne kolege.

- Najviše trpe posledice od stanara na tržištu - kaže Trifunov. - Možda dobije kaznu, ali onaj ko ne radi dobro, neće moći da opstane na tržištu. To deluje da on može da ide i da vara ljude, ali on neće imati posla. Dobiće otkaz jer niko neće sa njim da radi.

Na osnovu odluka Suda časti i odluka redovnih sudova, Privredna komora Srbije do danas nije vršila oduzimanje licenci i brisanja iz Registra.

Privredna komora Srbije je dosad izdala 1.564 licence, neophodne za rad profesionalnog upravnika. Evidencija pokazuje da je trenutno aktivan 871 upravnik. Toliko ih radi za neku ili ima sopstvenu firmu. Bez licence ih je dosad ostalo 383, ali njih 349 zbog propuštanja da Privrednoj komori Srbije dostave važeću polisu osiguranja od odgovornosti. Na lični zahtev ili usled smrti do danas je iz Registra brisano ukupno 34 profesionalna upravnika.

Praksa je pokazala de je optimum da jedan upravnik vodi računa između 500 i 700 stanova - smatra Radovan Trifunov. - To je možda oko 20 zgrada. Negde su stanari zahtevniji, negde manje zahtevni. Nama je interes da niko ne kvari ugled profesije. Ali ustalila se profesija. Sad već i stanari znaju šta treba da očekuju. Brže reaguju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Bulatović, 10.02.2023.
Naslov: Redakcija