Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Odbačene tužbe vojnih penzionera protiv države Srbije, zbog umanjenja penzija. Umanjenje primanja nije bilo suprotno Ustavu, niti međunarodnim ugovorima koje je Srbija ratifikovala, a ova mera je bila opravdana


Evropski sud za ljudska prava odbacio je tužbu 11 vojnih penzionera protiv države Srbije, koju su podneli zbog umanjenja starosnih penzija u periodu od novembra 2014. do septembra 2018. godine, navedeno je u saopštenju tog suda.

Evropski sud za ljudska prava odbacio je zahtev u predmetu "Žegarac i drugi", navodeći u obrazloženju da umanjenje primanja nije bilo suprotno Ustavu, niti međunarodnim ugovorima koje je Srbija ratifikovala, kao i da je ova mera bila opravdana.

Jovan Tamburić, predsednik Udruženja penzionisanih vojnih lica, međutim, tvrdi suprotno.

- Sud u Strazburu naveo je i da je po oceni Ustavnog suda Srbije, Zakono privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014 i 99/2016) ustavan, a to nije tačno. Oni postupak nikada nisu ni pokrenuli i pored toga što je inicijativu podneo 31 poslanik. - Ne dovodimo u pitanje pravo države da umanji penzije, ali je protivustavno da se šteta ne nadoknadi, jer to garantuje član 58 Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 i 115/2021) - kaže Tamburić. - Dugo smo čekali ovu odluku, a sada smo razočarani i iznenađeni, jer su odlučivali samo u predmetu "Žegarac i ostali", a dostavljeno je više od 300 tužbi.

To znači, smatra on, da će i sve ostale tužbe biti odbačene, ali kaže da se na ovome neće stati i da će se oštećeni obratiti Skupštini Saveta Evrope i Komitetu za ljudska prava UN.

Na osnovu dostavljene dokumentacije, sud je utvrdio da su mere bile u javnom interesu, kako bi se obezbedila finansijska stabilnost penzionog sistema.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, J.Ž.S., 10.02.2023.
Naslov: Redakcija