Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI OD POŽARA: Zakon propisuje kao prekršaje: neobezbeđivanje tehnički opremljene i obučene vatrogasne jedinice sa potrebnim brojem vatrogasaca, sprovođenje preventivnih mera zaštite od požara i stalno dežurstvo sa potrebnim brojem stručno osposobljenih za zaštitu od požara


Inspekcija proverava zaštitu od požara jednom godišnje kod preduzeća svrstanih u prvu kategoriju (sa visokim rizikom), dok ostale firme (sa manjim rizikom) kontroliše jednom u dve godine.

Advokat Nemanja Radević, navodi da u slučaju da uoči nepravilnosti, inspekcija nalaže preduzećima da ih otklone u roku od mesec dana.

Inspekcija tom prilikom ispituje instalacije uzemljenja i zaštite od statičkog elektriciteta, ali i obučenost svih radnika koji prilikom obavljanja poslova rade sa zapaljivim i gorivim tečnostima.

"Ako se privrednici ne pridržavaju Zakona o zaštiti od požara ("Sl. glasnik RS", br. 111/2009, 20/2015, 87/2018 i 87/2018 - dr. zakoni – dalje: Zakon) onda se može tretirati kao prekršaj ili u slučaju ozbiljnijih nepoštovanja, kao privredni prestup. U zavisnosti od ozbiljnosti povrede, Zakon propisuje kao prekršaje: neobezbeđivanje tehnički opremljene i obučene vatrogasne jedinice sa potrebnim brojem vatrogasaca, sprovođenje preventivnih mera zaštite od požara i stalno dežurstvo sa potrebnim brojem stručno osposobljenih za zaštitu od požara", kaže Radević.

Takođe, kazne se propisuju ako preduzeća nisu obezbedila adekvatnu opremu i aparate za gašenje požara, zatim ako nemaju Plan zaštite i istaknut plan evakuacije na vidljivom mestu i ako nisu donela pravila zaštite od požara.

Dodatno se propisuju kazne i za neodržavanje instalacija u ispravnom stanju i neredovno kontrolisanje, neugradnju sistema za otkrivanje, dojavu požara i sistema za gašenje požara, kaže on.

"Privredniku preti novčana kazna između 300.000 i milion dinara kao i mogućnost izricanja mere zabrane obavljanja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do tri godine.

Preduzetnici se kažnjavaju novčanom kaznom između 150.000 i 500.000 dinara, a propisana je i odgovornost u slučaju da nije donet plan zaštite, ako nisu organizovane osnovne obuke zaposlenih u propisanom roku i praktična provera znanja zaposlenih", navodi Radević.

Nadzor nad primenom Zakona radi Ministarstvo unutrašnjih poslova, sektor za vanredne situacije.

"Organizacija zaštite od požara zavisi od stepena ugroženosti svakog objekta, pa su tako preduzeća u prvoj kategoriji obavezna da organizuju sprovođenje preventivnih mera zaštite, dužna su da obezbede tehnički opremljenu i obučenu vatrogasnu jedinicu sa potrebnim brojem vatrogasaca i da imaju adekvatnu opremu i aparate za gašenje požara. Pri tome, sva oprema mora biti u vlasništvu preduzeća", kaže Radević.

Preduzeća razvrstana u drugu kategoriju imaju obavezu da pored organizacije preventivnih mera zaštite, organizuju i stalno dežurstvo sa potrebnim brojem stručno osposobljenih za zaštitu od požara kao i da obezbede adekvatnu opremu za gašenje požara.

Trećoj kategoriji privrednika, kako on navodi, Zakon nalaže organizaciju sprovođenja preventivnih mera zaštite od požara sa potrebnim brojem stručno osposobljenih za zaštitu i adekvatne opreme gašenje požara.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 17.02.2022.
Naslov: Redakcija