Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FISKALIZACIJI: Preduzetnici koji su privremeno prekinuli svoju delatnost i prešli u status mirovanja, smatraju se obveznicima nove fiskalizacije onog trenutka kada nastave svoju delatnost


Preduzetnici koji su privremeno prekinuli svoju delatnost i prešli u status mirovanja, smatraju se obveznicima nove fiskalizacije onog trenutka kada nastave svoju delatnost.

"Ukoliko posle mirovanja preduzetnici planiraju i konačno gašenje preduzetničke radnje ne smatraju se obveznicima nove fiskalizacije", kaže poslovni konsultant Milica Trifunović.

Prema njenim rečima, preduzetnici koji su uzeli subvenciju za novu kasu, a ne nastave poslovanje već krenu u postupak gašenja radnje, morali bi da vrate subvenciju koju su uzeli za elektronsku fiskalizaciju.

Ona podseća da privremeni prestanak obavljanja delatnosti mogu da registruju samo preduzetnici, dok ta mogućnost nije predviđena za ostale pravne forme (d.o.o, a.d, o.d. i druge).

Porezi i doprinosi se ne plaćaju za ceo period mirovanja. Zbog problema sa likvidnošću preduzetnici se odlučuju da ponekad zamrznu njihovo plaćanje, ako se odluče za opciju "mirovanja".

"Opcija zamrzavanja poreza i doprinosa moguća je usled mirovanja i predstavlja izbor samog preduzetnika, u zavisnosti od toga da li želi da nastavi da koristi zdravstveno osiguranje ili ne", navodi Trifunović.

Kako dodaje, postoji mogućnost nastavka plaćanja doprinosa u periodu privremenog prekida delatnost i za to se odlučuju oni koji žele da nastave da koriste zdravstveno osiguranje.

Za ekološku taksu obveznik je dužan da podnese prijavu sa podacima od značaja za utvrđivanje naknade, do 31. jula svake godine za koju se utvrđuje naknada.

Ukoliko preduzetnik tokom godine ostvaruje prihod, pa registruje privremeni prekid obavljanja delatnosti, to ga ne oslobađa obaveze podnošenja prijave i plaćanja te naknade jer je jedan od kriterijuma za utvrđivanje njene visine prihod koji je ostvaren u jednoj godini.

"Ukoliko preduzetnik miruje cele kalendarske godine dužan je da podnese prijavu, ali ne plaća naknadu pošto nije ostvario prihode", objašnjava Milica Trifunović.

Privremeni prekid delatnosti kod Agencije za privredne registre (APR) nije isto što i zatvaranje preduzetnika, odnosno brisanje iz registra.

U pretrazi preduzetnika na sajtu APR-a svaki od njih koji je u privremenom prekidu i dalje ima status "aktivan". Privremeni prekid delatnosti i brisanje preduzetnika iz registra su, kako se objašnjava, dve potpuno različite aktivnosti.

Izvor: Vebsajt Biznis, Ljiljana Begović, 17.02.2022.
Naslov: Redakcija