Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UDŽBENICIMA: Ministarstvo prosvete nije iniciralo izmene Zakona već "generalno sagledava zakonsku regulativu u cilju njenog unapređivanja"


Javnost je ovih dana iznenađena dopisom Ministarstva prosvete koji kruži internetom, a na neki način nagoveštava izmenu Zakona o udžbenicima ("Sl. glasnik RS", br. 27/2018). Taj dokument je na društvenim mrežama istakao i naučnik dr Milovan Šuvakov, pomoćnik nekadašnjeg ministra prosvete Srđana Verbića, uz pitanje zašto je izdavačima dat kratak rok od samo dva dana da ministarstvu pošalju predloge članova zakona koje bi menjali. Šuvakov se takođe zapitao i zašto ove izmene nisu predviđene planom rada Vlade Republike Srbije, uz okačenu sliku plana. Komentar je nedugo zatim na njegovu stranicu okačio i prof. dr Aleksandar Kavčić, naučnik, inženjer i osnivač istoimene fondacije, koja srpskim đacima nudi besplatne knjige za osnovnu školu. On je konstatovao da je rok "neverovatno kratak" i upitao: "Da li je ovo znak panike među izdavačima? Zar je moguće da sama pojava besplatnih udžbenika stvara ovakvu paniku?"

O čemu se zapravo radi upitano je Ministarstvo prosvete, koje je istaklo da nije iniciralo izmene aktuelnog Zakona o udžbenicima, već da su na redovnom sastanku s izdavačima, u okviru tačke razno, pojedini izdavači pokrenuli to pitanje, budući da je važeći Zakon usvojen 2018. godine. Predstavnici ministarstva su, kako kažu, s obzirom na izneto na tom sastanku, zamolili učesnike da im pisanim putem dostave predloge koje je članove zakona, prema njihovom mišljenju, potrebno menjati.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije iniciralo izmene Zakona o udžbenicima već, kako i stoji u dopisu, generalno sagledava zakonsku regulativu u cilju njenog unapređivanja. Iskazivanje interesovanja aktera van ministarstva, pisanim putem, ne znači nužno ni da će se odluka o izmeni zakona doneti, već da smo zainteresovani da sagledamo sve probleme koji se iznesu pred nas i da nastojimo da iste rešimo. Ukoliko ministarstvo i počne da razmišlja o izmeni Zakona o udžbenicima, javnost, kako interna, tako i eksterna, biće blagovremeno obaveštena i neće se raditi ništa brzopleto – obećavaju predstavnici Ministarstva prosvete.

U usmenom razgovoru s učesnicima pomenutog sastanka pojedini izdavači zastupljeni na tržištu udžbenika rekli su da oni nisu čuli da je neko tražio promene pomenutog zakona. A stigao nam je i pisani odgovor od Nade Osmajić, direktorke domaće izdavačke kuće "Vulkan znanje", koja je istakla da oni nisu inicirali izmene pomenutog pravnog akta i da nemaju nikakve značajnije primedbe na postojeći Zakon o udžbenicima, već na njegovu primenu.

Da se dosledno primenjivao postojeći zakon, imali bismo mnogo manje problema o kojima se danas piše u medijima. Da je ministarstvo objavljivalo registar udžbenika od 2018, od kada je zakon u primeni, javno bi bile dostupne informacije o zastupljenosti izdavača, kao i odgovor na pitanje da li postoji monopol. I mi bismo želeli da znamo ko inicira izmene zakona, zašto se to pitanje otvara sada i s kojom namerom. Vremenski rok koji smo dobili da dostavimo svoje predloge izmena, manje od 48 sati, izuzetno je kratak za ozbiljniju analizu i predloge izmena – naglasila je Osmajićeva.

Osmajićeva je, inače, i predsednica Skupštine Udruženja izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije, koje okuplja najzastupljenije kuće iz te branše na tržištu u Srbiji, pa je tek sada intrigantno pitanje ako ona ne zna ko ove izmene traži i zašto, ko onda zna.

Izvor: Vebsajt Politika, Dragana Jokić-Stamenković, 14.02.2021.
Naslov: Redakcija