Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Utvrđen Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o trgovini žitaricama


Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o trgovini žitaricama, kako bi se putem Međunarodnog žitarskog saveta (IGC), kao međuvladine organizacije, pospešila međunarodna saradnja u trgovini žitaricama i pružio doprinos stabilnosti tržišta, kao i unapređenju svetske bezbednosti u oblasti hrane.

Na taj način promoviše se transparentnost tržišta hrane i koordinacija aktivnosti politike, kao odgovor na nesigurnost ovog tržišta.

Članovi Vlade usvojili su uredbu o proglašenju spomenika prirode "Kalemegdanski rt", čime će ta posebna prirodna retkost biti zaštićena na značajno većoj površini.

Ovim aktom postiže se zaštita biodiverziteta i geodiverziteta posebno ekološki značajnog područja i obezbeđuje afirmacija, prezentacija i korišćenje ovog prostora na principima održivog razvoja, što je ujedno interes kako lokalne, tako i šire društvene zajednice.

Na jednom prostoru nalaziće se specifično kulturno i prirodno nasleđe koje će istovremeno činiti i raznovrsniju turističku ponudu u odnosu na druge delove grada.

Na sednici je usvojen Program korišćenja dotacija namenjenih za projekte podrške porodici, jačanju položaja žene u društvu, merama populacione politike i unapređenju demografske slike u 2021. godini.

Program je usmeren na motivaciju mladih za ostanak u zemlji poboljšanjem i unapređenjem kvaliteta života ove populacije, kao i na jačanje položaja žena u društvu, što podrazumeva sprovođenje svih aktivnosti u cilju prevencije nasilja nad ženama.

Članovi Vlade dali su saglasnost na odluku o visini posebne naknade za upotrebu javnog puta, njegovog dela i putnog objekta (putarina), što je redovan postupak usklađivanja sa stopom inflacije.

Usklađivanje cena putarina je u proseku 1,8 odsto i u skladu je sa rastom cena na malo – inflacijom, pa se tako za vozila IA kategorije cena putarine za deonicu Beograd–Dimitrovgrad i Beograd–Čačak usklađuje za 10 dinara, dok za deonicu Beograd–Šid i Beograd–Subotica ostaje nepromenjena, a slično je i za ostale kategorije vozila.

Izvor: Vebsajt Vlada, 18.02.2021.
Naslov: Redakcija