Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O DRŽANJU DOMAĆIH I EGZOTIČNIH ŽIVOTINJA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA: Najavljena izmena tek donete Odluke, prema kojoj vlasnici pasa i mačaka koji žive u zgradama, u stanu mogu da drže najviše jednog kućnog ljubimca, i podmladak do tri meseca starosti


Skupština grada Požarevca donela je Odluku o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada, u skladu sa kojom vlasnici pasa i mačaka koji žive u zgradama, u stanu će moći da drže najviše jednog kućnog ljubimca, i podmladak do tri meseca starosti. Na vratima stana moraće da stave natpis "čuvaj se psa". Ljubimca će u lift moći da uvedu samo ako je prazan, a životinja na podvodniku. Ako pak žive u porodičnoj kući sa dvorištem manjim od pet ari, ograničavaju se na najviše dva psa ili dve mačke i podmladak do tri meseca, a onima koji imaju više od pet ari dozvoljava se da drže po tri životinje obe vrste. U zajedničkom stanu i dvorištu psi i mačke se mogu imati samo ako postoji saglasnost svih sustanara. U seoskim naseljima dozvoljeno je držanje do pet pasa i pet mačaka. Vlasnik je dužan da izvrši vakcinaciju i obeležavanje životinje na način propisan zakonom.

Nova odluka propisuje da opasnog psa na javnu površinu sme da izvodi samo punoletna osoba ukoliko životinja ima zaštitnu korpu, podvodnik i potvrdu o vakcinaciji, u periodu od 20 do sedam časova, i to isključivo van prostora centralne gradske zone. Vlasnik psa ili mačke kod sebe mora imati kesu za izmet, i treba da ga počisti. Komunalno preduzeće će na javnim površinama postaviti table o zabrani kretanja pasa, kao i mesta neograničenog kretanja (park za pse).

Golubovi se mogu držati u posebno izgrađenoj prostoriji na tavanu, terasi porodične kuće ili u posebno izgrađenom pomoćnom objektu, u broju i na način da se ne uznemiravaju susedi i ne zagađuje okolina. U objektima višeporodičnog stanovanja nije dozvoljeno držanje i hranjenje golubova, a u zajedničkom dvorištu mora postojati saglasnost svih sustanara. Vlasnici ezgotičnih životinja svoje ljubimce moći će da drže tako da ne povrede ili štete trećim licima, ako se ne zagađuje okolina i ne ometaju ostali stanari.

Nadzor nad primenom ove odluke vršiće komunalna inspekcija i milicija.

Ako ne drži životinje na propisan način pravno lice kazniće se sa 150.000 dinara, a rukovodilac u preduzeću 50.000 dinara, koliko je propisana kazna i za preduzetnika. Fizičko lice platiće 20.000 dinara, a upola manja kazna biće ako šeta opasnog psa suprotno novim propisima.

Neki od građana ocenili su da je odluka neustavna te da Zakon o dobrobiti životinja ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009) ne ograničava broj ljubimaca već uslove u kojima žive. Jedna Požarevljanka je upitala šta da urade porodice koje imaju više od tri kućna ljubimca – koga da odaberu i izbace na ulicu, što je poseban problem jer može povećati broj lutalica.

Odluka je uzburkala javnost. Mnogi su se odmah pobunili, a nije trebalo mnogo i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, naveo je da će ova Odluka biti "izmenjena".

Naime, zbog višednevnih, burnih reakcija vlasnika kućnih ljubimaca, lokalna samouprava u Požarevcu je najavila izmenu i dopunu Odluke koja predviđa da se u stanu mogu držati samo jedan pas ili jedna mačka.

Gradonačelnik Saša Pavlović je najavio na konferenciji za medije da će tek biti doneta konačna verzija pomenutog lokalnog akta.

"Zato nam narednih dana sledi komunikacija sa građanima, udruženjima i pravnim licima koja zastupaju stambene zgrade", poručio je Pavlović.

On je rekao da se predlog odluke, koji je izazvao lavinu negativnih komentara i reakcija u javnosti, nalazio na javnom uvidu, ali da su tada dobili samo mali broj sugestija, od kojih su neke i uvažili.

Naveo je i da će ponoviti kompletan postupak koji će, kao i prethodni, biti pred očima javnosti.

Gradonačelnik Požarevca je dodao i da će biti organizovan javni uvid i da će tek potom biti doneta konačna verzija Odluke.

Poručio je i da su slične odluke već donete u više gradova i opština po Srbiji, a neke od njih su i rigoroznije, jer su zabranile držanje određenih vrsta pasa.

Kaže i da lokalna samouprava ne želi da pravi probleme vlasnicima pasa i mačaka, kao i da treba imati u vidu i onaj drugi deo javnosti, koji je odluku o ograničenju broja ljubimaca u stanovima dočekao sa odobravanjem.

Izvor: Vebsajt Politika i B92, 18.02.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija