Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O MEDICINSKIM SREDSTVIMA: Doneti pravilnici koji omogućavaju punu primenu Zakona, te predstoji period usklađivanja sa novim pravnim aktima


Donošenjem pravilnika koji omogućavaju punu primenu Zakona o medicinskim sredstvima ("Sl. glasnik RS", br. 105/2017 - dalje: Zakon), pred članicama Grupacije uvoznika i distributera medicinskih sredstava, kao i pred svim privrednim subjektima koji posluju u ovoj oblasti, predstoji period usklađivanja sa novim pravnim aktima.

Veleprodaje kojima je izdata dozvola za obavljanje delatnosti u skladu sa propisima koji su važili do početka primene Zakona dužni su da najkasnije u roku od 24 meseca od dana početka primene ovog Zakona podnesu Ministarstvu zdravlja zahtev za izdavanje dozvole za obavljanje prometa medicinskih sredstava na veliko.

Kao značajna pomoć u implementaciji novih propisa iskazana je potreba za organizovanjem edukacija u saradnji sa nadležnim institucijama u cilju prezentacije novih propisa donetih na osnovu Zakona, pre svega Pravilnika o prometu na veliko medicinskih sredstava ("Sl. glasnik RS", br. 84/2018) i Pravilnika o smernicama dobre prakse u distribuciji medicinskih sredstava ("Sl. glasnik RS", br. 94/2018).

Na sednici su predstavljeni registri koje na osnovu Zakona u elektronskom obliku uspostavlja i održava Privredna komora Srbije kao povereni posao:

• Registar veleprodaja (Registar izdatih dozvola za promet medicinskih sredstava na veliko)

• Registar uvoznika (Registar veleprodaja koje vrše uvoz medicinskih sredstava iz država koje nisu članice EU)

• Registar specijalizovanih prodavnica (Registar specijalizovanih prodavnica medicinskih sredstava)

Registar veleprodaja, Registar uvoznika i Registar specijalizovanih prodavnica su uspostavljeni i dostupni su na internet stranici Privredne komore Srbije u delu e-usluge PKS.

Ključne aktivnosti Grupacije uvoznika i distributera medicinskih sredstava biće usmerene na primenu pravilnika koji omogućavaju izvršenje Zakona, kao i aktivnosti na suzbijanju nelegalnog prometa medicinskih sredstava.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 18.02.2019.
Naslov: Redakcija