Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Inicijativa Zaštitnika građana za izmenu pojedinih odredaba Zakona


U cilju promene nepravičnih rešenja koja dovode do povrede prava građana, Zaštitnik građana uputio je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture inicijativu za izmene Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016).

Zaštitnik je mišljenja da treba izmeniti odredbu koja propisuje nov način obračuna mesečne zakupnine zakupaca na neodređeno vreme stana u svojini građana, zadužbina i fondacija tako da utvrđena visina zakupnine ne dovodi do ugrožavanja životnog standarda zakupaca ili mogućnosti iseljenja iz stana zbog raskida ugovora od strane vlasnika, usled nemogućnosti zakupaca da plate iznose zakupnina.

Takođe, potrebna je i izmena odredbe koja se odnosi na mogućnost vlasnika stana na ulazak u stan najmanje dva puta godišnje tako da se ona uskladi sa domaćim i međunarodnim propisima, pri čemu je potrebno da se precizno uredi mogućnost ulaska vlasnika u stan radi uvida u način korišćenja stana, bez nepotrebnog narušavanja mirnog uživanja prava korišćenja i privatnosti zakupaca stana.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 20.02.2019.
Naslov: Redakcija