Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Utvrđen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o založnom pravu na pokretnim stvarima upisanim u registar


Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o založnom pravu na pokretnim stvarima upisanim u registar, kojim se stvara jedinstveni pravni okvir i omogućava da se i na druge vrste obezbeđenja potraživanja primene ista rešenja kao za založno pravo.

Time bi se podaci o eventualnim opterećenjima na pokretnim stvarima i pravima pravnih i fizičkih lica registracijom učinili potpunijim, javno dostupnim i pravno sigurnijim.

Primenom usvojenih izmena Srbija će biti bolje pozicionirana na Duing biznis listi (Doing business).

Usled uspešne finansijske konsolidacije i dodatnih sredstava koja su time obezbeđena, Vlada Republike Srbije donela je Uredbu koja predstavlja finansijsku podršku poljoprivrednim proizvođačima za kupovinu dizel goriva u iznosu od 20 dinara po litri, do 60 litara goriva po hektaru, a za najviše 20 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Za ovu namenu obezbeđeno je ukupno 1,9 milijardi dinara. Prijave se mogu podneti Upravi za trezor od 1. marta do 31. aprila 2019. godine.

Vlada Srbije nastaviće i u 2019. godini sa višegodišnjom praksom razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi. Usvajanjem Uredbe o utvrđivanju godišnjeg programa razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi u 2019. godini, poljoprivrednim proizvođačima obezbediće se pružanje besplatnih informacija, stručnih saveta, pomoći i usluga u cilju povećanja konkurentnosti i modernizacije poljoprivredne proizvodnje. Za pružanje saveta i informacija poljoprivrednicima, udruženjima i zadrugama obezbeđena su sredstva u iznosu od 347.000.000 dinara.

Doneta je odluka o obrazovanju Odbora za organizaciju Digitalnog samita šest ekonomija Zapadnog Balkana, koji će se održati u Beogradu 4. i 5. aprila ove godine.

Srbija, kao aktivna članica Berlinskog procesa, održavanjem ovog Samita potvrdiće lidersku poziciju u oblasti digitalizacije, ne samo u regionu Zapadnog Balkana, već i cele Jugoistočne Evrope.

Pogledajte poslovni skup godine: Paragraf Biznis Forum 2019

Izvor: Vebsajt Vlade, 21.02.2019.
Naslov: Redakcija