Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UDRUŽENJE SUDIJSKIH I TUŽILAČKIH POMOĆNIKA: Još nije zakazana provera kandidata za zamenike javnih tužilaca


Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije saopštilo je da Državno veće tužilaca suprotno višegodišnjoj praksi, nije zakazalo ispit za proveru stručnosti i osposobljenosti kandidata, niti je započelo obavljanje razgovora sa prijavljenim kandidatima.

U "Sl. glasniku RS" 11. decembra 2018. godine objavljen je oglas za izbor za zamenike javnih tužilaca u javnim tužilaštvima u Srbiji.

Do 19. februara 2019. godine, a suprotno višegodišnjoj praksi efikasno sprovođenih izbora za zamenike javnih tužilaca u javnim tužilaštvima u Srbiji od strane Državnog veća tužilaca, Državno veće tužilaca nije zakazalo ispit za proveru stručnosti i osposobljenosti kandidata, niti je započelo obavljanje razgovora sa prijavljenim kandidatima, saopšteno je iz Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije.

Kako se dodaje, Udruženju sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije i Udruženju sudija i tužilaca Srbije nejasno je iz kog razloga postoji trenutni zastoj u sprovođenju aktuelnog izbora, naročito imajući u vidu da su na ranije sprovođenim izborima kandidati neformalno obaveštavani da će, pored aktuelnog, biti raspisan oglas za izbor zamenika javnih tužilaca u javnim tužilaštvima u Srbiji i u mesecu januaru 2019. godine.

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije i Udruženje sudija i tužilaca Srbije u saopštenju apeluju na Državno veće tužilaca da zakaže ispit za proveru stručnosti i osposobljenosti kandidata, te sprovede potrebne razgovore sa prijavljenim kandidatima po raspisanom oglasu za izbore zamenika javnih tužilaca u javnim tužilaštvima u Srbiji u što kraćem roku i shodno dosadašnjoj dugogodišnjoj praksi efikasno sprovedenih izbora.

"Imajući u vidu goruću potrebu za povećanjem broja zamenika javnih tužilaca u Srbiji koji će doprineti dostizanje optimalnog nivoa efikasnosti i ažurnosti u javnim tužilaštvima u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Danas, 19.02.2019.