Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Roditelji nestalih beba navode da Predlog zakona ne garantuje da će istraga dovesti do istine


Predstavnici komiteta ministara Saveta Evrope ponovo su, ovog puta u Beogradu, zatražili od zvaničnika da što pre usvoje Zakon o rešavanju slučajeva nestalih beba. Posle godina kašnjenja - više nacrta zakona. U Narodnoj skupštini kažu da će Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji na dnevni red već na proleće. Međutim, to nije dokument koji zadovoljava roditelje koji decenijama traže istinu.

"Što kaže ono srpsko - bolje ikad nego nikad", kaže Petar Petrović, predsednik Odbora za pravosuđe.

A da bi zakon o nestalim bebama bio ikada donet - došli su iz Saveta Evrope da nas podsete da ga nemamo...

"Došli smo da apelujemo da se što pre preduzmu koraci ka usvajanju ovog zakona koji zapravo predstavlja razradu onoga što podrazumeva sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava, kako bi porodice saznale sudbinu svojih nestalih beba", poručio je Kristof Poirel, direktor direktorata za ljudska prava Saveta Evrope.

Predlog zakona je inače, u proceduri i na čekanju od prošle godine, a u resornom Odboru kažu da bi veoma uskoro - možda već u martu - Narodna skupština Republike Srbije mogla da ga razmatra.

"Očekujemo da konačno ovo pitanje bude, da kažem, skinuto sa dnevnog reda. Prema mojim saznanjima, trebalo bi da na jednoj od prvih sednica prolećnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije ovaj zakon uđe u načelnu raspravu, normalno, i usvajanje posle toga", kaže Petar Petrović iz Odbora za pravosuđe.

Toga se i bojimo, odgovaraju roditelji nestalih beba, koji od samog početka nisu zadovoljni Predlogom zakona. I oni su razgovarali sa predstavnicima Saveta Evrope.

"I oni shvataju da ovaj zakon, koji je u skupštinskoj proceduri zbog kompleksnosti priče, neće moći da ispuni presudu suda u Strazburu. Srbija će biti u problemu ukoliko usvoji ovaj zakon, jer nijedno udruženje ni roditelji neće pristati na takav zakon", kaže Nikola Šegrt iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

Roditelji kažu da ni amandmani neće pomoći, jer zakon ne garantuje da će istraga dovesti do istine već do novčane nadoknade. Ipak, u Narodnoj skupštini Republike Srbije za sada nema reči o povlačenju.

Izvor: Vebsajt N1, Jovana Štetin Lakić, 18.02.2019.
Naslov: Redakcija