Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SVETSKA BANKA: Reforme u Srbiji predugo traju


Za Srbiju je najvažnije da je fiskalna konsolidacija bila veoma uspešna, ali i dalje na polju strukturnih reformi ima nedovršenog posla, ocenio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

"Dosta je toga što još treba uraditi – od reformisanja kompanija u državnom vlasništvu, zatim reforme Poreske uprave, pa sve do boljeg korišćenja zemljišta koje je u državnom vlasništvu. Sve dok je agenda strukturnih reformi nedovršena Srbija neće biti spremna da iskoristite prednosti potencijalnog većeg rasta", rekao je Ndegva.

On je ukazao da reforme u Srbiji predugo traju, a kad se taj posao završi, benefiti se vrlo brzo vide.

"Ako vi taj posao ne završite, niko drugi neće. Sledeća godina mogla bi da bude godina rešavanja tih problema. Samo uradite to! Pogledajte Mađarsku ili Rumuniju. Benefiti će doći sami od sebe. I za vas, ali i za generaciju koja dolazi", rekao je Ndegva.

Ocenio je da je pozitivno što neke od državnih kompanija više nisu korisnici budžetskog novca, poput Srbijagasa, ili EPS-a.

"EPS ima dobre finansije, ali se ovom kompanijom još ne upravlja dobro u potpunosti. I to je nešto na čemu veoma aktivno radimo sa Vladom Srbije. Finansije su sada utegnute, kompanije koje nisu plaćale račune za struju sada to čine. Ali treba unaprediti upravljanje, naročito kada je reč o izloženosti kompanije klimatskim promenama. Srbija u 21. veku ne sme sebi da dozvoli pad proizvodnje zbog vremenskih okolnosti", upozorio je Ndegva.

Prema njegovim rečima, ključno je i obezbediti nezavisnost uprave EPS-a od političkih uticaja i osigurati da menadžment u svom poslovanju poštuje tržišne principe.

"Važno je da se unapredi upravljanje javnim preduzećima pre nego što Srbija uđe u EU. Jer, kompanija kojom se dobro ne rukovodi će, jednog dana kad uđete u EU, jednostavno biti izbrisana sa tržišta", rekao je Ndegva.

Izvor: Vebsajt N1, 20.02.2018.