Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O ADRESNOM REGISTRU: U toku unapređenje Registra, te će, u narednih godinu dana, više od tri miliona građana dobiti validnu adresu, sa ulicom i brojem


Veliko ažuriranje adresnog registra koje vodi Republički geodetski zavod počeo je sredinom prošle nedelje, a o značaju koji se pridaje ovoj akciji govori i to što je promociji projekta prisustvovala i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, dok će u Geodetskom zavodu na razradi projekta raditi 30 mladih inženjera.

Vesna Protulipac, šef odseka za adresni registar u Republičkom geodetskom zavodu, kaže da je predviđeno da se ceo projekat realizuje tako što će zavod prvo dostaviti lokalnim samoupravama skice delova naselja bez uličnih naziva i brojeva, zatim će komisije za imenovanje ulica odrediti nazive svih ulica, da bi u trećoj fazi, sledeće godine, lokalne samouprave postavljale table sa nazivima ulica i kućne brojeve.

Prema našem proračunu, svako naseljeno mesto u Srbiji ima bar deset ulica bez naziva. Budući da je u Srbiji registrovano oko 4.700 naselja, to znači da će u ovoj akciji svoje ime dobiti oko 47.000 ulica u kojima živi oko 1,2 miliona stanovnika – navodi Vesna Protulipac, a na primedbu da je možda reč o nerealnom velikom broju ona podseća da je testom u Loznici utvrđeno da postoji 677 ulica i 12.500 kućnih brojeva bez adrese. Nije toliko mnogo ulica bez naziva i u drugim gradovima, ali ih je svuda mnogo u prigradskim delovima i u naseljima sa nelegalizovanim objektima. Svi će oni dobiti svoje kućne brojeve, a njihove ulice zvanične nazive – dodaje Vesna Protulipac.

Veliki posao u svemu ovome čeka lokalne komisije za imenovanje ulica jer i do sada je bilo problema u ovom "kumstvu", a u Republičkom geodetskom zavodu podsećaju da su nazivi ulica određivani prema istorijskim ličnostima i događajima, ali i prema lokalnim obeležjima mesta.

Cilj je da nijedan stambeni, stambeno-poslovni ili poslovni objekat od sledeće godine nema oznaku "b.b.", kaže načelnica iz Geodetskog zavoda napominjući da će konačno tako biti označen kraj raznim lokalnim nezvaničnim nazivima, na osnovu kojih su svoj posao obavljali poštari, ali i Hitna pomoć i mnoge druge službe koje su znale gde je "Kojića mala" ili "Mali put", mada su svi stanari tih delova naselja bili sa adresom "b. b.".

Za sada se još ne zna da li će celu ovu akciju na neki način finansirati i stanari "novoimenovanih" ulica. U dosadašnjem radu na projektu rečeno je da je akcija za same stanare besplatna, a treba imati u vidu i da u ovim delovima naselja po pravilu žive naši najsiromašniji sugrađani.

Republički geodetski zavod ima adresni registar i trenutno je u bazi tog registra oko dva miliona i 130.000 kućnih brojeva, dok je zvaničnih naziva ulica oko 55.000. Procenjuje se, dakle, da svaka šesta kuća danas u Srbiji nema svoju adresu.

Izvor: Vebsajt Politika, Branislav Radivojša, 19.02.2018.
Naslov: Redakcija