Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O IMUNIZACIJI I NAČINU ZAŠTITE LEKOVIMA: Od 1. marta 2018. godine obavezna vakcina protiv pneumokoka. Cepivo se daje bebama kada napune dva meseca u tri doze sa razmakom četiri do osam nedelja, a revakcinacija će se obavljati u drugoj godini života


Deca rođena od početka 2018. godine primaće još jednu obaveznu vakcinu, cepivo protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoka, a predviđeno je da imunizacija počne od 1. marta 2018. godine.

U pitanju je vakcina koja štiti decu od najčešćih komplikacija izazvanih pneumokokom, a to su upale uva i pluća, sinuzitisa, meningitisa, sepse i bronhitisa.

Cepivo se daje bebama kada napune dva meseca u tri doze sa razmakom četiri do osam nedelja, a revakcinacija će se obavljati u drugoj godini života.

Vakcina će biti besplatna, odnosno obezbeđena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. U RFZO kažu da je u toku nabavka 169.500 doza pneumokokne konjugovane vakcine, a da je njena procenjena vrednost 904.006.200 dinara bez PDV-a.

"Nakon završetka postupka javne nabavke izabrani ponuđač će obaviti distribuciju vakcine. Konkursnom dokumentacijom predviđena je isporuka pneumokokne vakcine najkasnije do 28. februara", naglasila je ona.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dr Milena Kanazir pojašnjava da su na globalnom nivou oboljenja izazvana streptokokusom pneumonije vodeći uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do pet godina.

"Ova bakterija daje različiti kliničke manifestacije, a najčešći su sinuzitisi, zapaljenje srednjeg uha, ali se mogu javiti i zapaljenje pluća, meningitis i sepsa", kaže dr Kanazir.

Pojašnjava da su do sada deca tu vakcinu dobijala o trošku zdravstvenog osiguranja samo prema kliničkim indikacijama, a to znači da izabrani pedijatar proceni koji mališani su za tu vrstu vakcine na osnovu određenih kliničkih stanja - česte respiratorne infekcije, hronična oboljenja, određena imunodeficijentna stanja.

Roditelji koji su hteli da zaštite svoju decu od eventualnih komplikacija te bakterije morali su sami da kupuju vakcinu. Dr Kanazir kaže da je još 2012. godine Svetska zdravstvena organizacija preporučila uvođenje ove vakcine u nacionalne programe i da se primena razlikuje od zemlje do zemlje.

"Mi smo jedna od prvih zemalja u našem regionu koja ovu vakcinu uvodi u kalendar obaveznih vakcina za svu decu određenog uzrasta. U susednim zemljama ona je još uvek na nivou kliničkih indikacija", pojasnila je dr Kanazir.

Prema kalendaru vakcinacije deca primaju obavezne vakcine protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, rubeole, zaušaka, hepatitisa B, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip b.

Izvor: Vebsajt B92, 20.02.2018.
Naslov: Redakcija