Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O PRIVREMENOM RADNOM ANGAŽOVANJU NA SEZONSKIM POSLOVIMA: Predlog ovog propisa će uskoro u skupštinsku proceduru


2018. godine biće rešeni problemi zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi, najavili su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Nedimović je, učestvujući na konferenciji "Izlaz iz sive ekonomije", istakao da je status sezonaca rak-rana, pre svega u voćarstvu i povrtarstvu, i da se, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, priprema zakon koji će regulisati to pitanje.

On je ukazao na potpuno nedefinisan status i kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima, i ocenio da je i tu potrebno donošenje celovitog propisa kako bi ta gazdinstva mogla da se razvijaju.

Ministar je ukazao na to da je dobro to što se konačno poljoprivreda posmatra kao deo poslovnog ambijenta, kao deo privrede, ali da je loše to što tu još ima dosta aktivnosti u sivoj zoni, najavivši da bi u prvoj polovini godine mogle biti usvojene i izmene Zakona o bezbednosti hrane ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009)

Đorđević je objasnio da će zakon o sezonskim radnicima u poljoprivredi uskoro ući u skupštinsku proceduru, i podvukao da će to zakonsko rešenje biti vrlo kvalitetno.

On je, govoreći o sivoj ekonomiji, poručio da, ako želimo moderniju zemlju, ne treba ništa da se krije, već moramo da se sa negativnim pojavama odmah uhvatimo u koštac, ocenivši da je veliki pomak napravljen Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017), koje predviđaju da radnik od prvog dana na poslu mora da bude prijavljen.

Prema njegovim rečima, to je u interesu poslodavaca zbog nelojalne konkurencije, ali i radnika zbog poštovanja njihovih prava.

Đorđević je istakao da su od 1. januara započete nenajavljene i rigoroznije kontrole, i podsetio na to da je ranije morala da se prijavi kontrola dva dana ranije.

Sada ćemo raditi 24 časa dnevno, jer se u sivoj zoni uglavnom radi van radnog vremena. Želja nam je da svi koji rade nelegalno imaju stalni strah da će neko da ih kontroliše, a sve u cilju da ih nateramo da prijave radnike, zaključio je ministar.

Izvor: Vebsajt Vlade, 20.02.2018.
Naslov: Redakcija