Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SLOVAČKA PROVERAVA U KAKVIM USLOVIMA U TAMOŠNJIM FABRIKAMA RADE DRŽAVLJANI SRBIJE: U Slovačkoj na stotine državljana Srbije "rade na crno". Tamošnji Zakon o radu najčešće se krši tako što srpsko preduzeće sklopi ugovor o uslugama za montažne radove sa slovačkim preduzećem, a radnike pošalje da rade za trakom u proizvodnji, pri čemu ih menjaju na svakih 90 dana. Po oceni slovačkog ministra rada deo problema počinje već u Srbiji gde posredničke agencije vrbuju radnike


Slovački ministar rada Jan Rihter izjavio je da će oštrijim ciljanim kontrolama proveriti u kakvim uslovima u slovačkim fabrikama rade radnici iz Srbije zaposleni preko posredničkih agencija.

"Kontrole sprovodimo stalno ali sada će biti usmerene na preduzeća koja zapošljavaju strance, pre svega iz trećih zemalja jer izgleda da je tu problem najveći", ukazao je Rihter povodom afere nakon reportaže u srpskim medijima da srpski radnici u Slovačkoj rade nelegalno i za malu platu.

Slovački ministar je tim povodom rekao da će pored kontrola u pojedinim preduzećima razgovarati i sa ambasadorom Srbije u Bratislavi Šanijem Dermakuom da vidi kako bi mogla da pomogne saradnja sa nadležnim srpskim organima, jer po oceni ministra deo problema počinje već u Srbiji gde agencije vrbuju gastarbajtere za slovačku privredu.

Prema Rihterovim podacima trenutno u Slovačkoj radi 5.249 državljana Srbije kao iznajmljena radna snaga, a još 575 ima dozvolu za rad od nadležnog slovačkog biroa rada.

"Prošle godine sprovedeno je 26.000 kontrola ciljanih na nelegalni rad. Većina kršenja zakona, negde čak 90 odsto, odvijalo se tamo gde su posredovale agencije", rekao je Rihter i naglasio da je za Slovačku važno da stranci dođu da rade legalno i u skladu sa slovačkim Zakonom o radu.

Uobičajena praksa posredničkih agencija koje i u Slovačkoj i u Češkoj često zloupotrebljavaju potrebe preduzeća kojima preti čak i otkazivanje nekih izvoznih isporuka zato što je nezaposlenost minimalna i ne mogu među Česima i Slovacima da nađu ljude voljne da rade, jeste da zakon krše već time što ne poštuju uslove iz ugovora slovačkog i sprskog preduzeća o detaširanju radnika, a takođe i to da sama agencija preuzima izbor koje radnike će dodeliti kom preduzeću.

"Najčešće se zakon krši tako što srpsko preduzeće sklopi ugovor o uslugama za montažne radove sa slovačkim preduzećem, a radnike pošalje da rade za trakom u proizvodnji, pri čemu ih menjaju na svakih 90 dana", rekao je Rihter.

Slovački ministar rada upozorio je da u Slovačkoj možda ima na stotine Srba dovedenih da rade na crno. Prošlogodišnje kontrole otkrile su 138 nelegalnih radnika iz Srbije, a srpskih državljana je bilo najviše među svim strancima na nelegalnom radu.

Izvor: Vebsajt N1, 20.02.2017.
Naslov: Redakcija