Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REFORMA DRŽAVNE UPRAVE: Nema viška zaposlenih u javnoj upravi, a dalje smanjenje broja zaposlenih ugrozilo bi kvalitet usluga za građane. Srbija je trenutno po broju službenika daleko ispod proseka u Evropskoj uniji, gde na 100 stanovnika ide 8,5 službenika, dok je u Srbiji taj broj 6,5


Dalje smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi ugrozilo bi kvalitet usluga koje pruža državna uprava, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić.

Ona je ukazala da je Srbija trenutno po broju službenika daleko ispod proseka u Evropskoj uniji, precizirajući da EU na 100 stanovnika broji 8,5 službenika, dok je u Srbiji taj broj 6,5.

U Srbiji je prva faza reforme državne uprave u smislu racionalizacije broja zaposlenih u potpunosti gotova, a sada je važno da se uđe u drugu fazu reforme, što podrazumeva reorganizaciju državne uprave.

"U ovom trenutku uz podršku Svetske banke i zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske komisije mi ulazimo u akcione planove za reorganizaciju mrežnog sistema prosvete, zdravstva i socijale", navela je ministarka.

Prema njenim rečima, veoma je važno da se prestane sa praksom linearnog smanjivanja broja zaposlenih u lokalnim samoupravama, jer u nekim ima više, a u drugima manje zaposlenih.

"Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih za 2017. godinu, lokalne samouprave podelićemo u sedam grupa i nekima od njih ćemo dozvoliti nova zapošljavanja, dok ćemo drugima uvoditi drastična smanjenja kako bi fiskalni efekti bili neutralni, a imali što efikasniju lokalnu samoupravu", naglasila je ministarka.

Ona je podsetila i da je od 2013. godine, kada je uvedena zabrana zapošljavanja u državnoj upravi, kada se uključe i lokalne samouprave, otišlo oko 38.000 ljudi, dodajući da je dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) da 2017. godine ode negde oko 5.000 ljudi i da je to uglavnom prirodan odlazak.

Izvor: Vebsajt Blic, 20.02.2017.
Naslov: Redakcija