Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: U narednih mesec dana SANU će organizovati javnu raspravu o Nacrtu zakona


U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) u narednih mesec dana biće organizovana rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju.

Predsednik Odbora za visoko obrazovanje SANU Dušan Teodorović rekao je za da ne zna da li je bilo koji akademik učestvovao u izradi ovog Nacrta i dodao da SANU mora da kaže šta misli, jer je to vrlo važan dokument za budućnost visokog obrazovanja Srbiji.

"Zato ćemo organizovati okrugli sto s jednom jedinom tačkom - komentar novih zakonskih rešenja. Nacrt zakona nisam video, niti znam da je iko u Akademiji dobio dokument, ne znam ko je bio u radnoj grupi, ni jedan član odbora za visoko obrazovanje SANU nije bio konsultovan, niti informisan", naveo je Teodorović.

On je izrazio bojazan da će u novom zakonu biti samo kozmetičkih promena. "Neophodno je da se resetuje čitav sistem, a to mora da bude politička odluka", ukazao je Teodorović.

On je naveo da se u budućnosti moraju sprečiti lažni doktorati, plagijati, nepotizam, hiperprodukcija nekvalitetnih profesora, neprincipijelna lobiranja i nepoštovanje etičkih normi.

"I bez navođenja podataka možemo da kažemo da je, nažalost, veliki broj ljudi sa srpskih univerziteta publikovao u predatorskim časopisima (časopisi koji nemaju naučnu težinu)...Ne može rad da se publikuje za 24 časa i da bude dovoljna samo uplata određenog iznosa. Problem je što niko na veću fakulteta ne ustane i kaže - kolega je objavio u predatorskom časopisu, to se u Srbiji ne dešava", ukazao je Teodorović.

Izvor: Vebsajt RTV, 20.02.2017.
Naslov: Redakcija