Zastava Bosne i Hercegovine

DRŽAVNA REVIZORSKA INSTITUCIJA: Pravosudna akademija u Beogradu teško kršila obavezu dobrog poslovanja


Državna revizorska institucija (DRI) sprovela je reviziju finansijskih izveštaja Pravosudne akademije, Beograd, za 2020. godinu, kao i reviziju finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja Pravosudne akademije, Beograd, za 2021. godinu i sačinila izveštaje o reviziji. U postupku revizije utvrđene su nepravilnosti za koje je subjekt revizije bio u obavezi da preduzme mere ispravljanja i o tome obavesti Državnu revizorsku instituciju.

Odgovorno lice Pravosudne akademije je u ostavljenom roku dostavilo Odazivni izveštaj o merama koje je preduzelo radi otklanjanja nepravilnosti otkrivenih u postupku revizije. Prilikom ocene navedenog izveštaja, DRI je utvrdila da za određene materijalno značajne nepravilnosti nisu dostavljeni dokazi o njihovom otklanjanju.

Iz navedenih razloga, u 2023. godini sprovedena je revizija odazivnog izveštaja, nakon čega je DRI sačinila Izveštaj o reviziji odazivnog izveštaja Pravosudne akademije, Beograd i Poslerevizioni izveštaj o merama ispravljanja Pravosudne akademije, Beograd.

U navedenom postupku revizije, utvrđeno je da Pravosudna akademija teško krši obavezu dobrog poslovanja, jer nije otklonila značajne nepravilnosti koje je DRI otkrila, a koje se odnose na isplatu plata, dodataka, naknada i pripadajućih socijalnih doprinosa na teret poslodavca korisnicima početne obuke kojima je radni odnos na određeno vreme u Pravosudnoj akademiji trajao duže od propisanih 30 meseci. Takođe, nije otklonila ni značajne nepravilnosti u vezi sa zaključenim ugovorima o delu za obavljanje poslova iz delatnosti poslodavca i netačno iskazane donacije i pomoći od međunarodnih organizacija.

Napominjemo da je DRI i u Izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja Pravosudne akademije, Beograd, za 2020. godinu ukazala na to da Pravosudna akademija vrši isplatu plata korisnicima početne obuke i nakon što su završili početnu obuku, a kojima je produžavan radni odnos na određeno vreme više puta po šest meseci, u odnosu na propisano vreme trajanja obuke.

Sprovodeći reviziju finansijskih izveštaja u 2021. godini gde je utvrđen iznos nepravilnosti 86.149.000 dinara, reviziju finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja u 2022. godini gde je utvrđen iznos nepravilnosti 96.712.000 dinara, kao i reviziju odazivnog izveštaja Pravosudne akademije, Beograd, u 2023. godini gde je utvrđeni iznos nepravilnosti za period decembra 2022. godine – septembra 2023. godine bio 80.682.000 dinara, utvrđeno je da Pravosudna akademija kontinuirano, suprotno važećim propisima, i dalje vrši isplatu plata, dodataka, naknada i pripadajućih socijalnih doprinosa na teret poslodavca korisnicima početne obuke kojima radni odnos na određeno vreme traje duže od propisanih 30 meseci.

DRI je o teškom kršenju obaveze dobrog poslovanja obavestila Narodnu skupštinu Republike Srbije i saglasno članu 40 Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005, 54/2007, 36/2010 i 44/2018 - dr. zakon) i članu 41 Poslovnika Državne revizorske institucije ("Sl. glasnik RS", br. 9/2009), uputila Upravnom odboru Pravosudne akademije zahtev za razrešenje odgovornog lica Pravosudne akademije, Beograd.


Izvor: Vebsajt Državna revizorska institucija, 17.01.2024.
Naslov: Redakcija