Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O CENTRALNOM REGISTRU STANOVNIŠTVA: Trenutno se pripremaju softverska rešenja za uspostavljanje registra, koji će proraditi 1. septembra 2020. godine


Za Centralni registar stanovništva (CRS) trenutno se pripremaju softverska rešenja, a uslediće "prelivanje" ažurnih podataka građana iz sadašnjih 13 evidencija u Registar, rečeno je u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Zakon o Centralnom registru stanovništva ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019) i podzakonski akt za uspostavljanje CRS doneti su prošle godine, a registar će proraditi 1. septembra.

Pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić rekla je da je ove godine formirana radna grupa koja se bavi uspostavljanjem Registra.

"Posle "prelivanja" podatak iz osnovnih u Centralni registar stanovništva, poslednja faza će biti provera svih tih podataka i njihove tačnosti pre nego što sam registar zaživi", kaže Dražić.

Podaci 13 evidencija sada se vode kod različitih organa, a po uspostavljanju preko CRS biće dostupni samo najnoviji ažurni podaci o svakom građaninu.

Pomoćnica ministara navodi da će za istoriju podataka, građani i dalje morati da se obraćaju institucijama koje vode ove osnovne registre.

Neki od podataka o građanima koji će se naći u CRS su iz matičnih knjiga, evidencija o državljanstvima, ličnim kartama, putnim ispravama, prebivalištu i boravištu, kao i podaci o strancima.

"CRS će pomoći kako državi da proces postupaka bude brži i efikasniji, tako i građanima koji kada podnose zahtev više neće morati da prikupljaju različitu dokumentaciju, stoje u redovima, čekaju pred šalterima i plaćaju različite takse, već će podatke prikupiti ovlašćeni službenici i doneti rešenje", kaže Marina Dražić.

Za potpunu bezbednost podataka koji će nalaziti u CRS zadužena je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije, kažu u Ministarstvu.

"Kada se uspostavi CRS građani će moći sami da provere svoje podatke i ako nađu neke koji nisu tačni ili nisu potpuni, mogu se obratiti da se to istog momenta ispravi", rekla je ona.

Pri pristupanju Registru i ovlašćeni organi će, ukoliko uoče da se podaci ne poklapaju, moći o tome da obaveste Ministarstvo kako bi bilo ispravljeno u najkraćem vremenu.

Izvor: Vebsajt Novosti, 18.01.2020.
Naslov: Redakcija