Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O UPRAVLJANJU GROBLJIMA I SAHRANJIVANJU NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA: Zabranjeno je zajedno sa posmrtnim ostacima umrlog sahranjivati predmete od veće vrednosti ili dragocenosti. Zlato i dragoceni metali nađeni prilikom sahranjivanja umrlog, odnosno ekshumacije posmrtnih ostataka, predaće se naslednicima, a ukoliko njih nema, ili ne žele da preuzmu te predmete, sa njima se postupa kao sa nađenim stvarima


Odluka Grada Požarevca o zabrani ukopa pokojnika sa zlatnim nakitom i ostalim dragocenostima po svemu sudeći bespotrebno je doneta, jer JKP "Komunalne službe", koje je nadležno za sahranjivanje u ovom gradu, neće otvarati i proveravati šta je sve u sanducima pre sahranjivanja.

U članu 16 Odluke o upravljanju grobljima i sahranjivanju na teritoriji Grada Požarevca navodi se da je zabranjeno da se zajedno s posmrtnim ostacima umrlog sahranjuju predmeti od veće vrednosti ili dragocenosti.

- Zlato i dragoceni metali nađeni prilikom sahranjivanja umrlog ili ekshumacije posmrtnih ostataka predaće se naslednicima. Ukoliko njih nema, ili ne žele da preuzmu te predmete, s njima će se postupati kao s nađenim stvarima - navodi se u Odluci, koja još nije objavljena u Službenom glasniku, te samim tim nije stupila na snagu.

Direktor JKP "Komunalne službe" Slobodan Jović tvrdi da oni neće otvarati sanduke pokojnika i proveravati šta se u njima nalazi. - Odluka je doneta radi usaglašavanja sa Zakonom o komunalnim delatnostima("Sl. glasnik RS", br. 88/2011, 104/2016 i 95/2018). Cilj je da se spreče ružne pojave i skrnavljenje grobova, do čega je dolazilo ranije. Naša obaveza je da upozorimo porodicu preminulog da nikako ne stavlja u sanduk nešto što mnogo vredi, ali to se ne odnosi na minđuše, prstenje, lančiće. Taman posla da otvaramo sanduke i da kontrolišemo, to bi bilo ružno. Naše je da upozorimo, a na porodici je da uradi kako misli - rekao je Jović i dodao da se ova Odluka ne razlikuje mnogo od odluka u drugim gradovima.

Iz Odeljenja za komunalne delatnosti Grada Požarevca rečeno je da će u slučaju krađe iz groba, osim lopova, glavnu odgovornost snositi onaj ko je pripremao pokojnika za sahranjivanje, dakle pogrebno preduzeće ili porodica. U tom slučaju, zbog nepoštovanja člana 14 oni će biti kažnjeni sa 5.000 dinara. - Komunalne službe su nadležne za sahranjivanje u Gradu Požarevcu i Kostolcu, odnosno na četiri groblja, i njihova je obaveza da obaveste srodnike da je zabranjeno sahranjivanje s vrednim stvarima i dragocenostima. Dešavalo se da građani stave velike količine zlata, da sahranjuju ljude sa 5.000 evra i s telefonima od 2.000 evra. Ovo je u cilju sprečavanja krađa. Odluka se ne odnosi na dragocenosti manje vrednosti - objašnjavaju iz ove službe.

Osim toga, porodica pokojnika potpisuje izjavu da je upoznata s tim da je zabranjeno stavljati dragocenosti veće vrednosti, ukoliko ipak stavi uz pokojnika telefon, zlato, novac, to čini na sopstvenu odgovornost.

Izvor: Vebsajt Kurir, Mina Branković, 16.01.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija