Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POJEDNOSTAVLJENOM RADNOM ANGAŽOVANJU NA SEZONSKIM POSLOVIMA U ODREĐENIM DELATNOSTIMA: Poslodavac može sezonskog radnika da angažuje najviše 180 dana u godini. Za više od toga mora da ih zaposli preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima


Najviše dvadesetak minuta dnevno potrebno je poljoprivrednicima da registruju sezonske radnike. Portal za elektronsku prijavu funkcioniše deset dana, a nadležni veruju da će uz pojednostavljenu proceduru, manje troškove na ime poreza i doprinosa, poslodavci savesnije prijavljivati sezonce. Tokom narednih pet godina, samo od uvođenja povremenih poljoprivrednih poslova u legalne tokove, država bi mogla da dođe do 15 miliona evra dodatnih prihoda. Isti recept uskoro bi trebalo da se primeni i na radnike u građevinarstvu i turizmu.

Poljoprivrednici su i dosad imali obavezu da prijavljuju ispomoć. U praksi, prema podacima Poreske uprave, to je 2017. godine učinjeno za svega 3.585 njih. Popis poljoprivrede otkriva da se svake sezone u ovoj grani angažuje od 65.000 do 80.000 radnika. Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 50/2018) sada im garantuje penzijsko osiguranje, pravo na zdravstvenu pomoć u slučaju povrede na radu i profesionalnog oboljenja i pravo na odmor. Angažmanom manje od 120 dana godišnje ne gube status nezaposlene osobe i novčana primanja koja uz to idu. Prijava sezonskog radnika poljoprivrednika u proseku košta 6.000 dinara mesečno, 300 dinara dnevno.

Poslodavac može sezonskog radnika da angažuje najviše 180 dana u godini. Za više od toga mora da ih zaposli preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Portal poštuje dinamiku sezonskog posla. Ako angažuje sezonca za prepodnevnu smenu, mora da ga prijavi do 10 časova ujutru. Ukoliko radi samo drugu smenu, rok je do 15 časova. Sve izmene su moguće do tog vremena. U noći između poslednjeg dana u mesecu i prvog u narednom, sistem obračunava poreze i doprinose i šalje poresku prijavu. Sami sezonci moći će da proveravaju da li su prijavljeni.

Portal je u nadležnosti Poreske uprave. Povezan je sa Centralnom evidencijom obaveznog socijalnog osiguranja i Nacionalnom službom za zapošljavanje. Na razvoju je radio i NALED uz finansijsku podršku GIZ-a.

Uskoro će sezonci moći da se prijavljuju i telefonom, najavljuje ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović

Izvor: Vebsajt Novosti, S.B., 17.01.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija