Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA: Predvideće se uvođenje kazne doživotnog zatvora, čime će biti zamenjena trenutno najstroža kazna od 40 godina


Radna grupa Ministarstva pravde koja ima manje od mesec dana da izradi nacrt izmena i dopuna Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016) još uvek se nije sastala.

Iz toga proističe da radna grupa koja je, prema informacijama Ministarstva pravde, formirana 31. decembra, ima oko dve ili tri nedelje da završi nacrt izmena koje su okarakterisane kao reforma krivičnog zakonodavstva.

Izvor Danas-a koji je imao prilike da ranije učestvuje u različitim radnim grupama koje su pisale nacrte zakona i izmena i dopuna zakona, kaže da je nemoguće da se izmene zakona napišu za nekoliko nedelja.

Izmene tih razmera pišu se barem godinu dana. Najave da bi to trebalo da bude završeno sledećeg meseca mi zvuče veoma nerealno – kaže izvor koji je insistirao na anonimnosti.

Podsetimo, 12. januara na konferenciji za medije, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost najavljena je reforma krivičnog zakonodavstva. Između ostalog, najavljeno je drakonsko povećanje krivičnih sankcija za dela sa elementima nasilja. Kazne za zločine raspona od porodičnog nasilja, do silovanja i ubistva, biti povećane za 35 do 50 odsto. Kazna za silovanje biće od 5 do 15 godina, za nasilje u porodici iznad godinu dana, a za ubistvo od 10 do 20 godina.

Pored ove mere je najavljeno i uvođenje kazne doživotnog zatvora, čime će biti zamenjena trenutno najstroža kazna u domaćem pravnom sistemu od 40 godina. Takođe je najavljeno da će izmeniti zakon tako da povratnici neće moći da dobiju kaznu koja je manja od polovine maksimuma koji predviđa zakon.

Sve ove mere sledećeg meseca će se naći u Narodnoj skupštini.

Veliki deo stručne javnost je najavljene mere ocenio kao kazneni populizam.

Kako je rečeno u Ministarstvu pravde, radnom grupom predsedava profesor Zoran Stojanović, a među ostalim članovima su predstavnici Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva, zatim predstavnici strukovnih udruženja i institucija, kao i predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, zdravlja i pravde, ali i Fondacije "Jurić" i Autonomnog ženskog centra.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Jeremić, 17.01.2019.
Naslov: Redakcija