Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEDOSTATAK INSTRUKTORA VOŽNJE I ISPITIVAČA


Na dobijanje vozačke dozvole u Srbiji čekaće se duže od sadašnjih nekoliko meseci. Prvi problem je nedostatаk ispitivača, а ako se ništa uskoro ne promeni, auto-škole će imati i manjak instruktora....

Pojedini vlasnici auto-škola kažu da su svesni da će ostati bez većeg broja instruktora. Sada ih ima oko 4 i po hiljade u celoj Srbiji, ne samo zbog toga što su slabo plaćeni, već i zbog novih propisa.

"Moramo imati licencu, mora se imati srednja saobraćajna škola, naravno i starosni uslovi neki moraju biti ispunjeni da bi kandidat mogao da polaže za instruktora i sve to dovodi do tog da su mladi nezainteresovani za ovaj posao, ako već imaju neku vozačku dozvolu profesionalne kategorije pre se opredeljuju za neku špediciju, odlazak u inostranstvo, tako da, delimo sudbinu ostalih majstorskih profesija u ovoj našoj zemlji", rekao je Milan Mudrinić, vlasnik autoškole "Volan".

Kako kažu, zainteresovanih za polaganje vozačkog ispita ima, ali glavni problem u radu auto-škola je praktični ispit, odnosno polaganje vozačkog ispita. U Ministarstvu unutrašnjih poslova je mali broj ispitivača, te dolazi do dugog čekanja na polaganje praktičnog dela ispita.

Prateća okolnost instruktorskog poziva jesu i česta kontrolisanja instruktora, a kazne učinjene za prekršaje su nesrazmerno velike. Instruktor za čak i najsitniju administrativnu grešku, na primer nehotično pogrešno upisano vreme, plaća 10.000 dinara.

Izvor: Vebsajt RTV, Ana Mudrinić, 17.01.2019.
Naslov: Redakcija