Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O JEDINSTVENOM KODEKSU ŠIFARA ZA UNOŠENJE I ŠIFRIRANJE PODATAKA U EVIDENCIJAMA U OBLASTI RADA: Od 1. januara 2019. godine tržište rada prepoznaje 3.641 zanimanje


Već decenijama vrti rulet i deli karte, ali ga zvanično tržište rada tek sad prepoznaje kao krupijea. I igračima u noćnom klubu, bebi-siterkama ili mađioničarima u radnoj knjižici će konačno biti upisano pravo zanimanje. Od 1. januara 2019. godine u Srbiji je na snazi novi šifarnik, na kome se našlo 3.641 zanimanje.

Na novoj listi nisu samo zanimanja koja su i ranije postojala ali za njih nije postojala šifra, već i ona koja je donelo savremeno doba. Tako će se u novom šifarniku naći disk-džokej, kućne negovateljice - pomoćnice, bebi-siterke, žongleri, klovnovi, mađioničari, zvonari, krupijei, kobasičari... A od ove godine tržište prepoznaje i programere kompjuterskih igara, estradne imitatore, izvršitelje, javne beležnike....

Do usvajanja nove liste šifara polovinom prošle godine, u Srbiji je bila u upotrebi lista zanimanja iz 1990. godine. Taj spisak su odavno progutali vreme i promene na tržištu rada.

Tako, programeri na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nisu bili prijavljeni kao programeri, jer šifre za ovo zanimanje nije bilo.

- Novi šifarnik je dobar za statistiku, jer ćemo moći jasnije da izbrojimo koliko programera radi u Srbiji. Do sada to nije bilo lako, pa smo radili sa pretpostavkama - kaže Zoja Kukić, iz "Startita".

Stara klasifikacija objedinjavala je nekadašnje stručne spreme i zanimanje u jedno, a sada je to razdvojeno, jer se radi o dva različita obeležja radno aktivnog stanovništva.

Profesor sociologije rada dr Darko Marinković objašnjava da je u poslednjih desetak godina sa tržišta rada nestalo više od 10.000 zanimanja. Korenite tehnološke i ekonomske promene, po njemu su uslovile novi stil života i sistem vrednosti, pa je samim tim došlo i do pojave novih profesija.

Primera radi, krupijei su postojali i do sada, ali su u šifarnik upisivani kao radnici obezbeđenja ili kontrolori. Sada su se stekli uslovi da i oni dobiju svoje mesto. Profesor Marinković naglašava da je pre nekoliko decenija, recimo, u bivšoj SFRJ kocka bila zabranjena, pa samim tim nije ni bilo potrebe za ovakvim profesijama.

- Uvođenjem bolonjskog sistema obrazovanja ukinuto je stepenovanje studija, pa tako polako nestaju pravnici koji su diplomu sticali na višim školama i diplomirani pravnici sa završenim fakultetom - kaže naš sagovornik. - Uvedena je fleksibilnost studija, a čitav proces je postojanjem izbornih predmeta postao kreativniji. Profesor objašnjava da i prve generacije koje su završile studije po "Bolonji" šifrarnik nije prepoznao, te je sada nepravda ispravljena.

Novi šifarnik je usklađen sa potrebama privrede i tržišta rada u Srbiji, kao i sa međunarodnim standardom - kaže Bojana Stanić, državna sekretarka u Ministarstvu rada. - Ova lista koristiće svim nadležnim službama i ministarstvima, naročito Ministarstvu prosvete, jer će moći da edukuje obrazovne profile za nedostajuća zanimanja. Važan je i zbog prepoznavanja zanimanja na tržištu, što će doprineti tome da građani lakše dođu do posla.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S. - M. N. S., 18.01.2019.
Naslov: Redakcija