Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: U toku je izrada konačne verzije teksta koji će biti poslat ministarstvima, Briselu i Povereniku na mišljenje


Javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti podataka o ličnosti, na koji je Poverenik Rodoljub Šabić nedavno izneo dosta kritika, završena je 15. januara 2018. godine. U toku je izrada konačne verzije teksta koji će biti poslat ministarstvima, Briselu i Povereniku na mišljenje, potvrdio je Saša Gajin, član Radne grupe Ministarstva pravde za izradu zakona.

On je naveo da je prihvaćeno ukupno 40 primedaba, od kojih je veliki broj došao od Poverenika, ali dosta njegovih sugestija je i odbijeno.

- Primedbe i predlozi stigli su sa 23 adrese, uključujući Američku privrednu komoru, Privrednu komoru Srbije, NALED, NIS, SBB, VIP, "Telekom" i "Telenor", advokatske kancelarije, Advokatsku komoru Srbije, Društvo sudija, nevladine organizacije, SPC i Poverenika - kaže Gajin.

Poverenik je nedavno ocenio da je Nacrt zakona "daleko ispod očekivanog nivoa", da se nedovoljno pažnje posvećuje posebnim oblicima obrade podataka, a video -nadzor ili direktni marketing potpuno su zanemareni. Ali zato se, prema njegovom mišljenju, previše prostora posvećuje obradi podataka koju vrše "nadležni organi" radi gonjenja učinilaca krivičnih dela i zaštite od bezbednosnih pretnji, pa se ovi podaci izuzimaju iz opšteg režima zaštite.

Deo nevladinih organizacija, ali i sam Poverenik, po rečima Gajina, dali su paušalne ocene da Nacrt zakona treba povući iz procedure. NVO nisu čak ni analizirale zakon i predložile izmene, a ako i jesu, iz predloženih izmena ne vidi se da je neophodno povlačenje.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 19.01.2018.
Naslov: Redakcija