Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA: U skladu sa Zakonom, sa privatnicima sklopljena ukupno 24 dugoročna ugovora i nijedan nije primer idealne prakse


Pojedini žitelji sela Vlaški Do, nedaleko od Smederevske Palanke, tek nedavno su od javnih izvršitelja saznali da su obveznici plaćanja odnošenja smeća. Uplatnicu, kao ni kontejner, dotad nisu videli. Međutim, narednih meseci s računa će im se skidati po nekoliko hiljada dinara, sve dok ne izmire račune za poslednjih 60 meseci koji su im stigli istovremeno sa odlukom izvršitelja. Odnošenje smeća u Smederevskoj Palanci, koncesijom na 25 godina, povereno je austrijskoj kompaniji "Por Verner Veber".

U Srbiji su, prema Zakonu o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011 i 104/2016), s privatnicima sklopljena ukupno 24 dugoročna ugovora. I nijedan nije primer idealne prakse.

- Svi ugovori se odnose na prikupljanje i odnošenje smeća - objašnjava Lazar Krneta, predsednik Poslovnog udruženja komunalnih preduzeća. - To je delatnost u kojoj privatnici vide profit. Nijedno od tih partnerstava nije idealno, ali ne možemo da kažemo ni da su sva loša. Ti ljudi rade, ali ima problema. U Ćupriji kad se promeni vlast, oni hoće da raskinu ugovor, a to ne može. Slično je i u regionu. Ni tu ne postoji neki idealan primer. Istina je da kod utuženja privatnici nemaju milosti. Rade radi profita. Teško je utvrditi i koliko su unapredili delatnost. Oni obećaju da će nabaviti opremu, pa ne ispune obećanje. Cene se, makar mislim da je tako, nisu se značajno povećale, ali su one definitivno sada manje transparentne. Zato nije isključeno i da su veće.

U Smederevskoj Palanci su definitivno nezadovoljni uslugama privatnog partnera. Čak 4.000 njihovih žitelja je tužilo koncesionara.

- Obratili smo se nadležnom ministarstvu i tražili pravnu pomoć, jer želimo reviziju ugovora - objašnjava Nikola Vučen, predsednik Privremenog organa. - Ta firma je samo jednom, još 2010. godine, predala plan čišćenja grada. Imali smo sastanak sa njima pre nekoliko dana i obećali su nam da će neke stvari popraviti. Obećali su 50 novih kontejnera, kao i da će negde udvostručiti broj čišćenja. Oni su već posle prve godine usvojili aneks ugovora kojim nisu nadležni za uličnu i higijenu grada. Znači, ne moraju da čiste oko kontejnera.

Od 2011. godine pravila o uvođenju privatnog partnera reguliše Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011, 15/2016 i 104/2016). On utvrđuje uslove i način izrade projekta, ali ih i odobrava. Komisija za javno-privatna partnerstva dosad je odobrila 38 ovakvih projekata, ali nisu svi ostvareni.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Bulatović, 20.01.2018.
Naslov: Redakcija