Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 21. januara 2016. godine održane sednice Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odbora za odbranu i unutrašnje poslove - Razmotreni predlozi zakona u pojedinostima i predlozi odluka o izboru izbornih članova Visokog saveta sudstva iz reda sudija i o izboru izbornih članova Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca sa stalnom funkcijom


57. sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu

Na sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, održanoj 21. januara 2016. godine, članovi Odbora utvrdili su i odlučili da upute Narodnoj skupštini na usvajanje Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Osnovnog suda u Valjevu Ljiljane Karać, kao i Predlog odluke o prestanku funkcije javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru Mirka Petkovića.

U nastavku sednice, Odbor je razmatrao i odlučio da uputi Narodnoj skupštini na usvajanje četiri Predloga odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, a koje je podneo Visoki savet sudstva.

Na 57. sednici članovi Odbora utvrdili su Predlog odluke o izboru izbornih članova Visokog saveta sudstva iz reda sudija, koji je podneo Visoki savet sudstva, kao i Predlog odluke o izboru izbornih članova Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca sa stalnom funkcijom i odlučio da predloži Narodnoj skupštini da iste usvoji.

Takođe Odbor je izabrao dva svoja člana koja će učestvovati na Simpozijumu pod nazivom "Unapređenje uloge parlamentaraca u izgradnji delotvornog sistema za borbu protiv terorizma u okviru sistema vladavine prava", koji se održava 1 - 2. marta 2016. godine u Evropskom parlamentu, u Briselu.

Sednici je prisustvovala članica Visokog saveta sudstva sudija Mirjana Ivić, sa saradnicom.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora. Petar Petrović, a prisustvovali su članovi dr Aleksandar Martinović, Velinka Tošić, Vučeta Tošković, Jovan Marković, Tanja Tomašević Damnjanović, Žarko Mićin, Neđo Jovanović, Meho Omerović, Miletić Mihajlović i Živan Đurišić.

48. sednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove

Na sednici od 21. januara 2016. godine, članovi Odbora za odbranu i unutrašnje poslove razmotrili su, u pojedinostima, Predlog zakona o policiji, Predlog zakona o javnom redu i miru i Predlog zakona o javnom okupljanju.

Pre prelaska na rad po Dnevnom redu, članovi Odbora usvojili su predlog predsednice Odbora da se Odbor grupno izjašnjava o prihvaćenim i neprihvaćenim amandmanima po svakom predlogu zakona.

Na Predlog zakona o policiji narodni poslanici podneli su ukupno 339 amandmana, od kojih su Vlada i Odbor prihvatili 103.

Odbor je, na sednici, podneo i devet odborskih amandmana na članove 19, 52, 53, 54, 55, 75, 86, 237. i 258. Predloga zakona o policiji.

Od ukupno 53 podneta amandmana na Predlog zakona o javnom redu i miru Vlada i Odbor prihvatili su šest.

Na Predlog zakona o javnom okupljanju podneto je ukupno 82 amandmana, od kojih su Vlada i Odbor prihvatili četiri.

U ime Ministarstva unutrašnjih poslova sednici je, sa saradnicima, prisustvovao Milorad Todorović, sekretar.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Marija Obradović, a istoj su prisustvovali članovi i zamenici članova Zoran Babić, Nenad Nikolić, Aleksandar Marković, Konstantin Arsenović, Željko Sušec, Miloš Tošanić, Vanja Vukić, Suzana Šarac, Stefana Miladinović, Žika Gojković i Živan Đurišić.

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 21.01.2016.
Naslov: Redakcija