Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: Održan skup Podsticanje investicija u Srbiji - preduslovi i zakonski okvir


U Domu Narodne skupštine, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom u Srbiji, 21. januara 2016. godine, organizovan je skup sa ciljem unapređenja trgovine i saradnje nordijskih zemalja i Srbije.

Potpredsednik Narodne skupštine i predsednik Ekonomskog kokusa, prof. dr Vladimir Marinković zahvalio se prisutnima i otvorio skup naglasivši da je 2015. godina za Srbiju bila veoma važna jer su doneti bitni zakoni koji se tiču ulaganja, kapitala i izgradnje, a koji mogu doprineti unapređenju trgovine među nordijskim zemljama i Srbije, kao i da će se narednih godina Srbija truditi da se okrene izvozu dobara, pokušati da postane inovativni centar u regionu i aktivno raditi na pospešivanju poslovnog ambijenta u zemlji.

"Pored zakonodavnog okvira i zakonodavnog delovanja, ono što je za nas veoma važno je to da imamo veliki broj investicija sa prelivajućim efektom, investicija koje će doneti novo znanje, novi model menadžmenta i nove tehnologije i da na taj način možemo da obezbedimo da naši mladi, visoko obrazovani ljudi mogu da se zaposle u najboljim kompanijama", rekao je Marinković.

Željko Sertić, ministar privrede, naglasio je da se najveći izazov donetog zakona nalazi u implementiranju zakona, i zahvalio se Ekonomskom kokusu kao radnom telu Narodne skupštine što je olakšao taj posao, kao i na trudu da pospeši ekonomiju u Srbiji. Sertić je dodao i da je krajem 2015. godine izglasan Zakon o ulaganjima ("Sl. glasnik RS", br. 89/2015) koji je od Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda ocenjen kao Zakon najbliži najboljoj svetskoj praksi, i da Srbija ima čime da se ponosi i da ponudi kompanijama iz sveta.

Kako je naveo, u narednom periodu akcenat će biti na izvoznim aktivnostima, prevashodno finalnih proizvoda, a cilj je da se kompanije podstaknu u tome, naročito u zemljama sa kojima Srbija ima carinske sporazume.

Podsetivši da je 2016. godina preduzetništva, Sertić je rekao da je cilj da Srbija bude pogodno mesto za investicije i da svakodnevni život građana bude sve bolji i bolji.

Dušan Vujović, ministar finansija pohvalio je Srbiju koja je uspela da u sred fiskalne konsolidacije izađe iz recesije i ostvari privredni rast, čije je uzrok između ostalog i investiranje u privredu.

Ministar Vujović očekuje da će Srbija, uz pravilno radno okruženje i dobru orjentaciju ekonomske politike, pokazati da može da privuče i pogoduje unapređenju investicija.

On je dodao da Srbija može da bude konkurentna u bazičnim industrijama, od kojih najviše u metalskom sektoru.

Ono što je dobro za investitore, biće dobro i za ekonomski razvoj Srbije, dodao je Vujović.

Gost skupa, predsednik i generalni direktor Telenor Grupe, koja je druga najveća strana investicija u Srbiji, Sigve Breke, govorio je o tome da međunarodni investitori žele da Vlada i politika Srbije obezbede uslove za poslovanje u vidu tri cilja, predvidivosti propisa, vladavini prava i jednakim pravima za sve koji žele da investiraju u Srbiju. Breke je dodao da Telenor Srbija, iako čini mali deo Telenor grupe, prednjači u inovacijama u okviru kompanije.

Nj.E. Arne Sanes Bjornstad, ambasador Norveške u Republici Srbiji, rekao je da su nordijske zemlje i Srbija prijateljske zemlje i da se takve zemlje međusobno pomažu, trguju i investiraju, i da dijalog, razmena iskustva i razgovori o budućnosti, doprinose razvoju perspektiva za investicije. On je istakao da vidi Srbiju kao zemlju koja ispred sebe ima više mogućnosti nego izazova.

Jasmina Vignjević, predsednica Borda guvernera Nordijske poslovne alijanse u Srbiji osvrnula se na izveštaj Privredne komore Srbije iz 2014. godine u kom se navodi da je spoljno trgovinska razmena Srbije sa nordijskim zemljama iznosila preko 700 miliona dolara, što je činilo dva odsto ukupne spoljno trgovinske razmene Srbije sa drugim zemljama. Izvoz srpskih proizvoda u pomenuti region iznosio je 152 miliona dolara, što je činio jedan odsto ukupnog prošlogodišnjeg izvoza Srbije, a Nordijska poslovna alijansa je mesto gde se potencijalni investitori raspituju o poslovnoj klimi u Republici Srbiji i o drugim preduslovima za investiranje, rekla je Vignjević.

Kako je navela, izazovi u narednom periodu trebalo bi da budu i dalje smanjenje parafiskalnih nameta, sektorski porezi i primena zakona.

Nakon izlaganja usledila je diskusija u kojoj su učestvovali narodni poslanici, privrednici, članovi Ekonomskog kokusa i članovi biznis asocijacija.

Izvor: Press služba Skupštine Srbije i Tanjug, 21.01.2016.