Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE: Najveći pritisak sada osetiće sudije u prvom stepenu i tužilaštva koja su mogla da sprovode samo one radnje u kojima advokati nisu bili obavezni


Pravosuđe u Srbiji u narednim danima trebalo bi da bude odblokirano. Pitanje je da li zaostatak od četiri meseca može brzo da se nadoknadi.

Iz Društva sudija Srbije kažu za B92 da su procesne procedure jasne i da nema prostora za mnogo ubrzavanja, uz komentar da je sve što se događalo četiri meseca pokazatelj odnosa države prema sudskoj vlasti. Iz Udruženja tužilaca Srbije ukazuju i na to da sada sledi veći priliv predmeta.

"Ono što je zabrinjavajuće jeste to što je država funkcionisala sa sudskom vlašću koja nije funkcionisala u punom kapacitetu. Čini mi se da to pokazuje odnos prema sudskoj vlasti. Verujem da bi bio mnogo veći problem, recimo, da nije mogla da funkcioniše Vlada ili Parlament četiri meseca. Ali, evo, šta je tu je, najzad je završeno, a čini mi se da je to moglo i mnogo ranije. Moramo da se prilagodimo prilikama", kaže Omer Hadžiomerović iz Društva sudija Srbije.

Najveći pritisak sada osetiće sudije u prvom stepenu i tužilaštva koja su mogla da sprovode samo one radnje u kojima advokati nisu bili obavezni. Pitanje je, može li se brže raditi kako bi se zaostatak nadoknadio?

"Mislim da su sudovi do sada ulagali maksimalni napor. Vi ne možete da ubrzate nešto što je već bilo ubrzano i ne vidim koja bi bila mogućnost da se ubrza. Svi procesni zakoni predviđaju određenu proceduru, i pre štrajka, i posle štrajka,. I jedino ostaje sudijama da zasuču rukave i rade punom parom", kaže Hadžiomerović.


Goran Ilić iz Udruženja tužilaca Srbije kaže da problem može biti veći priliv predmeta u narednom periodu.

"Sa druge strane, neki problemi su postojali i pre štrajka, a postojaće i posle štrajka. Prosto je pravo vreme da sada svi sednemo i počnemo da rešavamo te probleme", kaže on.

Neophodno je, objašnjava Ilić, da se poveća broj tužilaca i da se zakon o tužilačkoj istrazi poboljša kako bi istrage bile efikasnije.

Izvor: B92

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: