Zastava Bosne i Hercegovine

REGISTAR POSREDNIKA U PROMETU I ZAKUPU NEPOKRETNOSTI DO MAJA 2014. GODINE


Glavni ciljevi donošenja Zakona u posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti su unapređenje zaštite potrošača, povećanje kvaliteta usluge koja se pruža u toj oblasti i samim tim jačanje uloge agenata i afirmacija zanimanja posrednika kao i jačanje konkurentnosti u prometu nepokretnosti, rekao je savetnik u Sektoru za trgovinu, usluge, cene i zaštitu potrošača Željko Stojanović, gostujući u Jutarnjem programu RTS1.

Stupanjem na snagu Zakona pisani ugovor je postao obavezan u prometu nepokretnosti, kazao je Stojanović.

On je istakao da je pisanje Zakona inicirala sama branša, posrednici i predstavnici vodećih firmi u posredovanju u prodaji nepokretnosti koji su i bili članovi radne grupe.

Stojanović je objasnio da su posrednici pravni subjekti koji su registrovani za posredovanje u prometu i zakupu nepokretnosti, što znači da bi trebalo da imaju licencu za bavljenje tim poslom i da budu upisani u Registar posrednika koji će se voditi u resornom ministarstvu.

U roku od šest meseci od donošenja Zakona, što je bilo 8. novembar prošle godine, biće propisana podzakonska akta kojima će se preciznije regulisati primena zakonskih odredbi, rekao je Željko Stojanović i dodao da će do 8. maja 2014. biti ustanovljen Registar posrednika.

On objašnjava da to znači da će građani na sajtu Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija moći da provere da li je firma registrovana za posredovanje u prometu i zakupu nepokretnosti i da li neki agent ima licencu za rad.

Krajnji rok za formiranje Registra posrednika i polaganje ispita za dobijanje licence je 8. maj 2015. godine, kazao je Željko Stojanović iz Sektora za trgovinu, usluge, cene i zaštitu potrošača.

Izvor: Vebsajt Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, 21.1.2014.