Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FISKALIZACIJI: Poreske obaveze humanitarnih udruženja


Udruženje građana koje se bavi humanitarnim radom koje prikuplja novac od fizičkih lica - uplatom na račun udruženja ili gotovine sakupljene u humanitarnim kutijama i taj novac uplaćuje na račune za pomoć bolesnima nema obavezu nema obavezu evidentiranja prikupljenog novca preko elektronske fiskalne kase, piše u poslednjem Biltenu Ministarstva finansija.

“Kada Udruženje građana prikupljeni novac uplaćuje na račune bolesnih i starih osoba, ne postoji obaveza evidentiranja preko elektronske fiskalne kase s obzirom na to da se prikupljanje i prenos novca ne smatra prometom na malo u smislu člana 3. Zakona o fiskalizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020, 96/2021 i 138/2022), navodi se u Biltenu.

Članom 3. Zakona o fiskalizaciji propisano je da je predmet fiskalizacije promet dobra i usluga na malo i primljeni avans za promet na malo.

Prometom na malo smatra se svaki promet dobara i pružanje usluga fizičkim licima, kao i svaki promet dobara i usluga u maloprodajnim objektima, nezavisno od toga da li je korisnik fizičko lice, preduzeće ili preduzetnik.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 15.12.2023.
Naslov: Redakcija