Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RAČUNOVODSTVU: Strukovna udruženja ukazuju da veći deo pravnih lica i preduzetnika koji se bave računovodstvenim poslovima neće uspeti da se usaglase sa Zakonom


Grupa građana pod imenom “Prava revizora i računovođa Srbije” želi da se javnost upozna sa problemima s kojim se susreće računovodstvena struka kao i privrednici ovih dana.

Veći deo pravnih lica i preduzetnika koji se bave računovodstvenim poslovima neće uspeti da se usaglase sa Zakonom o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 73/2019 i 44/2021 - dr. Zakon - dalje: Zakon), koji predviđa da se registrovani pružaoci računovodstvenih usluga na osnovu dozvole dobijene od Komore ovlašćenih revizora upisuju u Registar pružalaca računovodstvenih usluga, kod Agencije za privredne registre, da imaju u radnom odnosu sa punim radnim vremenom, najmanje jednog zaposlenog sa profesionalnim zvanjem u oblasti računovodstva ili revizije koje je stečeno kod profesionalne organizacije članice Međunarodne federacije računovođa. Rok za upis u Registar pružalaca računovodstvenih usluga je 01.01.2023. godine.

“S obzirom na to da je ostalo manje od 10 dana do isteka Zakonom predviđenog roka za usklađivanje poslovanja odredbama Zakona, pored brojnih apela, molbi, dopisa nadležnim organima, zvanične inicijative za izmenu Zakona upućene Ministarstvu finansija od strane: Računovodstvene Komore Srbije, Zaštitnika preduzetnika i privrednika Srbije, Unije Poslodavaca Rume, Opštih udruženja preduzetnika : Rume, Kikinde, Bačke Palanke, zvanične inicijative za odlaganje člana 61. Zakona od strane Privredne Komore, podrške i inicijativa stručnih savetnika- kuća, konačno i naše zvanične inicijative grupe građana Prava revizora i računovođa za odlaganje primene Zakona upućene Narodnoj Skupštini, nadležni organi su gluvi na iste”, navodi se u saopštenju

Iako je kod Agencije upisano prema našoj statistici iz novembra meseca ove godine (24.11.2022) od 7.322 pravnih lica i preduzetnika koji se bave ovom delatnošću, u Registar pružalaca računovodstvenih usluga upisano je 2.064 pravna lica i preduzetnika, od kojih je 22% upisanih sa stečenim zvanjem iz poslednje tri godine od kako je donet Zakon, dok je 78% upisanih sa stečenim zvanjem iz perioda 1998-2000 godine što je pokazatelj da postoji problem kod usaglašavanja i rokom koji nam je dat. Ova statistika je pokazatelj, da je većina upisanih to pravo ostvarila na osnovu zvanja od pre 20-25 godina. Uzmimo u obzir da su se kolegama ekonomske struke priznavali neki ispiti bez polaganja, oni su u toj statistici od 22%, to nam govori da postoji ozbiljan problem kod usaglašavanja.

Neobilten je izvršio 12.12.2022.godine dodatnu analizu i zaključak je: “Da ni u teoriji nije bilo moguće da sva pravna lica i preduzetnici koji nisu imali zvanja, dobiju ista u roku tri godine”.

Na dan 19.12.2022. godina upisano 2.937 od ukupno registrovanih 7.322 pružaoca računovodstvenih usluga.

Napominjemo, termini polaganja za profesionalna zvanja su bili otkazivani, pomerani, organizovani online, nedovoljan broj termina za polaganje ispita, kod KOR uvedeni u 2021 u maju mesecu, što znači da nismo imali 3 godine kako se predstavlja javnosti, 5 ispitnih rokova za 5 predmeta, kod SRRS ukupno 11 ispitnih rokova, polaže se 9 predmeta, što je ujedno pokazatelj nedovoljnog kapaciteta kod poverenih institucija.

 

Kolege koje nemaju registrovanu delatnost a istom se bave - zaposleni u srednjim i velikim pravnim licima, nemaju obavezu posedovanja profesionalnog zvanja, što je u najmanju ruku diskriminacija. U stvari bi baš oni trebali imati i znanje i zvanje s obzirom na ozbiljnost poslovanja jer agencije uglavnom pružaju usluge paušalcima, preduzetnicima i mikro pravnim licima, što pokreće temu svrsishodnosti uvođenja istih.

“Nacionalna komisija za računovođe je telo koje treba da prati proces, razmatra izveštaje, daje mišljenje, razmatra i pruža informacije Ministarstvu u vezi primene Zakona, nema čak ni objavljenu zvaničnu mejl adresu, na koju bi se pružaoci računovodstvenih usluga obratili i poslali konkretne predloge. Reći ćemo još i da ista ta Komisija sastavljena od ljudi koji ne bi trebali da budu u njoj, zbog sukoba interesa, jer su članovi i zaposlenici gore navedenih organizacija, kod kojih mi polažemo za profesionalno zvanje i da samim tim, njima odgovara donošenje ovakvog Zakona da bi nam naplaćivali raznorazne članarine, licence kojima nas uslovljavaju, ispite položene koje imamo iz raniji godina, da bi zvanično priznali moramo da platimo kao da ih prvi put polažemo”, precizira se u saopštenju.

Vratićemo se na rok od tri godine koji nam je dat da se usaglasimo sa Zakonom, za koji kažu da je bio dovoljan da se uskladimo. Pandemija Corona virusa, došlo je do proglašenja vanrednog stanja, policijskim časom, brojnim drugim ograničenjima, borbom za život i opstanak. Tu se izgubilo oko godinu dana, toliko je otprilike i više vremena potrebno, da svi koji su započeli postupak za dobijanje zvanja, isti i okončaju, uz sve obaveze koje nas tek čekaju u predstojećem periodu vezane za raznorazne donete zakone, izmene istih kroz pravilnike, uredbe i to po više puta. U sve izmene mi smo direktno uključeni i sprovode su preko nas. Uveli su nam FI za preduzetnike i vođenje dvojnog knjigovodstva, Napomene uz finansijske izveštaje kao dodatnu obavezu uz FI. Svake godine se borimo sa informacionim sistemom APR koji se menja i ne funkcioniše ni pola vremena koje imamo za predaju FI.

Ovo je samo mali delić Zakona i propisa, obaveza, koje smo trebali ispratiti u ovom periodu, i pored svih položiti za profesionalna zvanja, za koji kažu da je bilo dovoljno vremena, kao da pritom nemamo porodice i privatan život. Ovom delatnošću uglavnom bave žene i svi možete pretpostaviti koliko vremena ostaje zaposlenoj ženi, majci da se posveti se pored posla i porodice učenju ispita. Mladi se sve manje odlučuju za bavljenje ovim poslom.

Ovim Zakonom je trebala biti uređena struka, a efekat je suprotan. Ukazaćemo na bitan nedostatak u Zakonu koji nije definisao rešenje prelaznog perioda, jer smo knjižili i vodili poslovne knjige cele 2022 godine klijentima, a da FI za 2022 godine ne možemo potpisati.

S obzirom da nadležni nemaju razumevanja, prinuđeni smo da o tome obavestimo javnost, koja će dati sud, da upoznamo privredu s kojim se problemima srećemo, a usko je vezana i za njihovu i našu pravnu sigurnost.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Grupa građana Prava revizora i računovođa Srbije, 20.12.2022.
Naslov: Redakcija