Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RAČUNOVODSTVU: Bez izmena Zakona preti razvoj sivog tržišta


Zakonski zastupnici preuzimaju kompletnu odgovornost za finansijske izveštaje ako računovođa nije upisan u registar APR jer ne može dostaviti potpun finansijski izveštaj. Ako se ne izmeni Zakon o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 73/2019 i 44/2021 - dr. zakon – dalje: Zakon) posledica može biti povećanje sivog tržišta, ocenjuju računovođe.

Prema trenutno važećem Zakonu posledice mogu biti:

  • Zakonski zastupnici preuzimaju kompletnu odgovornost za finansijske izveštaje ako računovođa (pružalac računovodstvenih usluga) nije upisan u registar APR
  • Ako računovođa dostavi finansijski izveštaj u APR, a nisu ispunjeni uslovi u članu 18 Zakona i nije upisan u Registar pružalaca računovodstvenih usluga, uvodi zakonske zastupnike u privredni prestup. Kazna je propisana za firmu do tri miliona dinara.
  • Ako se ne izmeni Zakon razviće se sivo tržište, jer se neće izdavati fakture za vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja za 2022. godinu kod računovođa koji će na skriven način dostavljati finansijske izveštaje kao da ih dostavlja zakonski zastupnik koji nije za to stručno osposobljen.
  • Računovođe koje su upisane u Registar pružalaca računovodstvenih usluga, u takvoj situaciji biće u potpuno nepovoljnom položaju, usled nelojalne konkurencije i izbegavanje zakona od onih koji nisu ispunili odredbe člana 18 Zakona.

Molbu za hitnu izmenu Zakona podržavaju profesionalna i poslovna udruženja: Unija poslodavaca Rume, Računovodstvena komora Srbije, Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, Opšte udruženje preduzetnika Ruma, Opšte udruženje preduzetnika Kikinda i Opšte udruženje preduzetnika Bačka Palanka.

Takođe, zahtevaju da se pomeri rok u članu 61 Zakona, za usklađivanje računovođa do početka 2025. godine, kao krajnji rok za upis u Registar pružalaca računovodstvenih usluga u APR-u.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nove ekonomije, 15.12.2022.
Naslov: Redakcija