Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RAČUNOVODSTVU: Od 1. januara 2022. godine značajne promene u rokovima i modelu finansijskog izveštavanja


Finansijski izveštaji se sledeće godine podnose po novim pravilima i propisima, sa promenjenim rokovima i obimom. Direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić kaže da je najveća izmena to što će najveći broj obveznika biti u obavezi da dostavlja i napomene uz finansijske izveštaje.

Direktor Agencije za privredne registre (APR) Milan Lučić ističe da od 1. januara sledeće godine kreće puna primena Zakona o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 73/2019 i 44/2021 - dr. zakon – dalje: Zakon) i posledičnih podzakonskih akata.

"Zakon je predvideo značajnu izmenu u samom modelu finansijskog izveštavanja, kako u obimu i strukturi samih izveštaja i prateće dokumentacije, tako i u rokovima u kojima se izveštaji dostavljaju Agenciji za privredne registre", objašnjava Lučić.

Napominje da podaci za statističke izveštaje koji su do sada dostavljani do 28. februara ubuduće neće biti dostavljani, dok se sami finansijski izveštaji dostavljaju do 31. marta, za razliku od dosadašnjeg 30. juna, osim u slučaju konsolidovanih izveštaja za konzorcijume koji se dostavljaju do 30. aprila.

"Sam finansijski izveštaj se ne mora nužno dostavljati zajedno sa pratećom dokumentacijom koja se mora dostaviti do 30. juna, a u slučaju konzorcijuma do 31. jula", kaže Lučić.

Ističe da je Zakon značajno segmentirao sve obveznike u određene kategorije i nekim kategorijama povećao obim finansijskog izveštavanja.

Lučić naglašava da je najveća izmena to što će najveći broj obveznika biti u obavezi da dostavlja i napomene uz finansijske izveštaje.

Agencija za privredne registre priprema i novi informacioni sistem za elektronsku dokumentaciju i izveštaje, a Milan Lučić se nada da će korisnicima omogućiti fleksibilniji rad, kao i lakšu obradu izveštaja.

"U sam sistem smo ugradili preko 7.000 različitih numeričkih i logičkih kontrola tako da kada finansijski izveštaj prođe kroz toliki broj kontrola, cilj nam je da bude skoro u potpunosti obrađen i da se analitičari bave samo izveštajima koji ne prođu kontrole", objašnjava Lučić.

S obzirom na to da je ceo sistem elektronski i da se finansijski izveštaji mogu podneti isključivo elektronskim putem, Lučić ističe da je neophodno posedovanje kvalifikovanog sertifikata od strane zastupnika, kako bi mogao da potpiše izveštaj.

Detaljna video i tekstualna uputstva za sastavljanje i unos finansijskih izveštaja biće dostupna na sajtu APR-a do momenta otvaranja novog sistema. Lučić apeluje na sve korisnike da odvoje vreme i pogledaju uputstva.

Finansijski izveštaji se poslednjih godina javno objavljuju i svako može da vidi kako su poslovala privredna društva i preduzetnici. Milan Lučić kaže da je trend rasta broja privrednih subjekata u Srbiji konstantan.

"Imamo registrovano preko 133.000 privrednih društava i preko 292.000 preduzetnika. To je veliki broj i on stalno raste", navodi Lučić.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTS, 15.12.2021.
Naslov: Redakcija