Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SUBVENCIJA ZA PODRŠKU RADU UGOSTITELJSKE I TURISTIČKE PRIVREDE ZBOG POTEŠKOĆA U POSLOVANJU PROUZROKOVANIH EPIDEMIJOM BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: YUTA navodi da većina turističkih agencija neće iskoristiti novu pomoć države


Nova sektorska pomoć namenjena turističkim radnicima je dobra, ali zakasnela mera, većina agencija verovatno ovu pomoć neće iskoristiti jer nove mere sa sobom nose i određene uslove, a sama odluka je nepotpuna jer njome nisu obuhvaćeni svi, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

"Svaka pomoć u situaciji kada nema poslovanja i tekuće likvidnosti je dobra, ali u ovom trenutku za turističke agencije ona je zakasnela i baca maglu na suštinu problema. Naime, bez prometa i prihoda u proteklih devet meseci, potpuno iscrpljeni od troškova, malo je verovatno da će veći broj turističkih agencija uzeti ovu vrstu pomoći", navodi Seničić.

Glavni razlozi za to su, kako objašnjava, uslovi poput zadržavanja radnika još dva meseca, ali i nepoznanica da li će biti otpisani ili pomereni rokovi za plaćanje poreza i doprinosa za prve dve opšte mere pomoći koje dolaze na naplatu od januara 2021. godine.

"Takođe, treba napomenuti da je i ova odluka nepotpuna jer nisu prepoznati preduzetnici i firme koje imaju turizam kao dodatnu delatnost. Kada govorimo o ugostiteljima, pretpostavljam da će njima ova pomoć više značiti s obzirom da, za razliku od agencija, oni ipak mogu da obavljaju svoju delatnost u smanjenom obimu", kaže direktor YUTA.

U sektoru turističkih agencija radilo je oko 4.500 radnika. Do sada je oko 50 odsto njih ostalo bez posla, a sledeći presek i talas otpuštanja krenuće od 1. januara sledeće godine kada istekne obaveza zadržavanja radnika, objašnjava Seničić.

"Do sada je, prema nekim podacima, oko 15 agencija (organizatora putovanja) podnelo zahtev za stečaj ili likvidaciju. U segmentu posrednika oko 20 je u istom postupku, dok je oko 100 agencija predalo zahteve za mirovanje firme", napominje Seničić.

"Od januara, ukoliko ne dođe dugo očekivana sektorska, konkretna pomoć, možemo očekivati da velika većina radnika ostane bez posla, kao i da jedan broj turističkih agencija prestane sa radom. Naročito, ukoliko se početkom proleća ne stabilizuje epidemiološka situacija i ne bude mogućnosti bar za delimičan rad turističkih agencija", navodi Seničić.

Izvor: Vebsajt N1, 15.12.2020.
Naslov: Redakcija