Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Utvrđeno više predloga zakona


Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u borbi protiv terorizma, kako bi se intenzivirala saradnja dveju država kroz razmenu operativnih informacija, kao i profesionalnih iskustava na ovom polju.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Islamske Republike Iran u oblasti zaštite bilja i biljnog karantina.

Članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o potvrđivanju Drugog dodatnog protokola Svetske poštanske konvencije. Srbija, kao članica Svetskog poštanskog saveza (Universal Postal Union) primenom ovog zakona preciznije definiše uslove pod kojima će ovlašćeni poštanski operator obavljati međunarodne usluge, odnosno precizirati obaveze, da prema principu reciprociteta obezbeđuje razmenu poštanskih pošiljaka, poštujući načelo slobodnog tranzita.

Ovim se obezbeđuje pravo na univerzalnu poštansku uslugu svim fizičkim i pravnim licima na jedinstvenoj poštanskoj teritoriji pod jednakim uslovima i po pristupačnim cenama.

Primenom ovog zakona u potpunosti će se obezbediti poštovanje svih međunarodnih normi zaštite životne sredine i unaprediti sigurnost pošiljaka, kao i bezbednost korisnika i zaposlenih.

Na sednici je usvojena izmenjena Uredba o izgledu, formi i sadržini službene značke i službene legitimacije. Ministarstvo unutrašnjih poslova pripremilo je izmene i dopune ove uredbe kako bi se sprečile zloupotrebe službene značke i legitimacije, a slučaju da do zloupotrebe dođe primene adekvatne sankcije.

Usvojeni su i pravci razvoja za društvo sa ograničenom odgovornošću Naučno-tehnološki park Čačak i Program upravljanja i razvoja društva za period 2021-2025. godine.

Ovaj naučno-tehnološki park, u čiju je izgradnju uloženo više od 330 miliona dinara, prepoznat je kao jedan od najvažnijih strateških projekata za grad Čačak i Moravički okrug.

S obzirom na to da je Srbija zemlja sa velikim istraživačkim potencijalom za inovacije, neophodno je dati programski okvir za rad naučno-tehnoloških parkova i pružiti finansijsku podršku, kako bi se njihovi proizvodi bolje plasirali na domaćem i međunarodnom tržištu.

Usvajanjem petogodišnjeg programa stvaraju se uslovi za bržu primenu novih tehnologija, stvaranje i plasman novih proizvoda i usluga na tržištu, kao i zapošljavanje mladih i obrazovanih kadrova i stvaranje uslova za povratak naših stručnjaka iz inostranstva.

Izvor: Vebsajt Vlade, 17.12.2020.
Naslov: Redakcija