Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Odluke organa izvršne vlasti, u ograničavanju ljudskih prava tokom pandemije, moraju biti pod parlamentarnim, sudskim i nadzorom nezavisnih institucija


Zaštitnik građana smatra da organi izvršne vlasti ne mogu da imaju ključnu i završnu reč u ograničavanju ljudskih prava tokom pandemije i da njihove odluke treba da budu pod parlamentarnim, sudskim i nadzorom nezavisnih institucija, izjavila je zamenica Zaštitnika građana Jelena Stojanović povodom 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava.

"U teškim okolnostima kakva je pandemija ovog smrtonosnog virusa, pravosudni organi, institucije i nadležni organi moraju da obezbede sprovođenje zdravstvenih mera u ambijentu koji neće ugroziti ljudska prava", rekla je Stojanović.

Stojanović je na skupu navela da nadležni organi, prilikom donošenja mera u cilju suzbijanja pandemije Kovid-19, treba da se rukovode pravilima struke i situacijom na terenu uz obavezno uvažavanje ljudskih prava, sa posebnim akcentom na ranjive kategorije građana.

Godinu za nama u Srbiji i celom svetu obeležila je pandemija virusa Kovid-19 i gotovo svi svetski ombudsmani razmatraju da li su mere koje njihove države preduzimaju opravdane u odnosu na ograničenja ljudskih prava do kojih neminovno mora doći kako bi se sačuvali životi ljudi, istakla je zamenica Zaštitnika građana.

Stojanović je podsetila da je tokom vanrednog stanja Zaštitnik građana redefinisao prioritete i organizaciju posla kako bi se pomoglo najugroženijima - stanovnicima neformalnih romskih naselja, prihvatilištima za strance, beskućnicima, migrantima i ljudima smeštenim u privremenim kovid bolnicama.

Zaštitnik građana je inicirao i izmenu propisa kojima je omogućen nesmetan izlazak u šetnju dece sa autizmom, omogućeno viđanje deteta sa roditeljem sa kojim ne živi, omogućeno kretanje žrtvama porodičnog nasilja, osobama koje brinu o starim, nepokretnim i osobama sa invaliditetom, navela je zamenica Zaštitnika građana.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 10.12.2020.
Naslov: Redakcija