Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USVOJEN PREDLOG ZAKONA O CENTRALNOM REGISTRU STANOVNIŠTVA: Održana sednica Vlade Republike Srbije


Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Predlog zakona o centralnom registru stanovštva, kojim će se obezbediti stvaranje objedinjenog, ažurnog registra u elektronskoj formi.

Uspostavljanjem ovog registra smanjiće se nepotrebno opterećenje za građane i privredu, koji su do sada bili u obavezi da pribavljaju dokumenta u papirnom obliku, a istovremeno će se postići pozitivan efekat u oblasti zaštite životne sredine.

Takođe, stvoriće se pravni osnov i trajni okvir za efikasan, pouzdan i siguran sistem funkcionisanja javne uprave, smanjiti troškovi administracije i povećati bezbednost ličnih podataka.

Na sednici Vlade imenovan je Upravni odbor Narodnog pozorišta, čiji predsednik je pozorišni producent i upravnik Zadužbine "Ilije M. Kolarca" - Beograd Jasna Dimitrijević.

Za članove Upravnog odbora imenovani su redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i operski pevač Nikola Mijailović, primabalerina i osnivač Plesne škole "Ašhen Ataljanc" Beograd Ašhen Ataljanc.

Članovi su i docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Filip Bojić, distributer za kinematografiju, menadžer u kulturi sa ogromnim iskustvom u marketingu i komunikacijama u kulturi i osnivač "Fame solutions" Beograd Marko Čkonjević.

Takođe, za članove su imenovani i solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Kolarov i diplomirani pravnik u Narodnom pozorištu u Beogradu Jasna Nuhović.

Imenovanjem članova Upravnog odbora nastavljeno je konstituisanje uprave Narodnog pozorišta, koje treba da modernizuje naš nacionalni teatar, uvede bogatiju i raznovrsniju produkciju, ostvari snažniju međunarodnu saradnju i koprodukciju i razvije obrazovne programe.

Uz modernizaciju rada, neophodno je unapređenje uslova rada, što uključuje obnovu dela infrastrukture i bolju organizaciju rada.

Na sednici je usvojeno Rešenje o stavljanju na listu označenih lica, na osnovu predloga nadležnih državnih organa, a na osnovu opravdanog uverenja da je lice terorista, da finansira terorizam, da je uključeno u aktivnosti terorističke grupe ili sprovođenje terorističkog akta, odnosno da je u vezi sa širenjem oružja za masovno uništenje.

Vlada je usvojila i Zaključak o obavezi usklađivanja modela administrativnih procedura za obavljanje poverenih poslova. Ovim zaključkom obavezuju se nadležna ministarstva, u čijoj nadležnosti je rad lokalnih samouprava, da najkasnije tri dana od dana početka primene propisa ažuriraju postojeće i izrade nove modele administrativnih postupaka.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Stalna konferencija gradova i opština pružiće tehničku i savetodavnu podršku nadležnim ministarstvima, kako bi se blagovremeno ažurirali modeli i objavili na internet prezentacijama.

Sportisti Draganu Ristiću za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u paraolimpijskoj sportskoj disciplini - vazdušna puška, koje je održano u decembru ove godine u Beogradu, dodeljena je novčana nagrada u iznosu od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Isti iznos za osvajanje ove medalje dodeljen je njegovom treneru Nenadu Pajiću.

Za osvajanje srebrne medalje na istom takmičenju, Vlada je dodelila nagradu od po 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti paraolimpijcu Dejanu Jokiću i njegovom treneru Vladimiru Pajiću.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 20.12.2018.
Naslov: Redakcija