Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJA 23 I 24: Srbija kasni u primeni akcionih planova za oblasti posvećene pravosuđu, osnovnim pravima i pravdi, slobodi i bezbednosti


Stanje vladavine prava u Srbiji se pogoršalo uprkos tome što je država deklarativno posvećena unapređenju vladavine prava i što evropski zvaničnici procenjuju da je to ključna oblast za napredak Srbije, navodi se uizveštaju Koalicije PrEUgovor o poglavljima posvećenim pravosuđu i pravdi, slobodi i bezbednosti.

Koaliciju PrEUgovor čine Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za primenjene evropske studije, Centar za istraživačko novinarstvo, Grupa 484 i Transparentnost Srbija.

Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku je ocenila da se reforme sprovode parcijalno i da idu u pogrešnom smeru u Poglavlju 24 o bezbednosti, slobodi i pravdi.

"Kasni se sa sprovođenjem Zakona o policiji ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016) koji je usvojen pre godinu i po dana, a već ga menjamo i to u potpuno suprotnom pravcu od obećanog", ukazala je Stojanović Gajić.

Ona je napomenula da je kada je zakon usvajan obećano da će se stvoriti potpuno profesionalna policija u kojoj struka, a ne političari određuju kako se napreduje.

Sada se do kraja godine po hitnom postupku usvajaju izmene Zakona o policiji kojima se određuju izuzeci "od prijema na posao po konkursu", istakla je Stojanović Gajić i ukazala da se urušavaju pravila koja su usvojena pre godinu i po dana.

Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo je ocenio da se zahtevi Grupe za slobodu medija poklapaju sa onim što je Evropska komisija zatražila od Srbije u svom nezvaničnom polugodišnjem izveštaju, takozvanom non paper dokumentu.

Nadam se da će dijalog Grupe za slobodu medija i vlade, s obzirom na potpuno poklapanje sadržaja polugodišnjeg izveštaja EK i zahteva Grupe za slobodu medija, doneti rezultate i obe strane ponukati na razgovore o izvodljivim kompromisima kako bi se popravila jako loša situacija, podvukao je Čečen.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija je ocenio da Srbija kasni u primeni akcionih planova za poglavlja 23 i 24 posvećena pravosuđu, osnovnim pravima i pravdi, slobodi i bezbednosti.

On je napomenuo da Akcioni plan za poglavlje 23 nije obuhvatio pitanje procesa donošenja zakona i lobiranja prilikom donošenja odluka.

Prema Nenadiću, Srbija mora da proces donošenja odluka i zakona učini transparentnijim i da otkloni mogućnost štetnih uticaja.

To je, nastavio je Nenadić, predviđeno i Nacionalnom strategija za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine ("Sl. glasnik RS", br. 57/2013), ali se ne nalazi u akcionom planu.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra je ocenila da su spremni novi zakoni o rodnoj ravnopravnosti i besplatnoj pravnoj pomoći, ali da se oni ne usvajaju.

"Ne kažemo da smo zadovoljni sadržajem tih zakona, ali je jasno da se oni ne usvajaju zato što ne postoji jedinstvena politika", zaključila je Macanović.

Izvor: Vebsajt Danas, 19.12.2017.
Naslov: Redakcija