Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKA UNIJA ODUZIMA PRAVO GLASA POLJSKOJ: Aktiviran Član 7 Lisabonskog sporazuma, što bi moglo da dovede do uvođenja sankcija Varšavi. Poljska dobila rok od tri meseca da popravi situaciju u pravosuđu


Evropska komisija je pokrenula Član 7 Lisabonskog sporazuma protiv Poljske, što bi moglo da dovede do uvođenja sankcija Varšavi. Poljska, u kojoj je pre mesec dana izabran novi premijer, ipak će dobiti od EK rok od tri meseca da popravi situaciju i ukoliko to učini, odluka će se ukinuti. Mađarska će staviti veto na odluku o Poljskoj.

Naredni korak Evropske komisije, nakon pokretanja Člana 7 protiv Poljske, kojim joj se uskraćuje pravo glasa, jeste da zatraži od vlada zemalja članica EU da proglase da promene u pravosuđu u Poljskoj predstavljaju "jasan rizik od teškog kršenja vrednosti EU", posebno u domenu vladavine prava.

"Komisija je zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj. Reforme pravosuđa u Poljskoj znače da je državni pravosudni sistem pod političkom kontrolom vladajuće većine. U odsustvu nezavisnosti pravosuđa, postavlja se ozbiljno pitanje o efektnoj primeni prava EU", naveo je u saopštenju zamenik predsednika EK Frans Timermans.

Timermans je dodao i da je komisija otvorena za razgovor 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i da je sada na premijeru Poljske Mateuš Moravijeckom da sprovede promene.

"Komisija je u strogoj nadležnosti da deluje. Ako se primena vladavine prava u potpunosti prepusti pojedinačnim državama članicama, tada će patiti čitava EU", zaključio je Timermans.

Poljska je trenutno viđena kao sila za dezintegraciju EU, kaže predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, ali dodaje da ne veruje da će Poljskoj u skorijoj budućnosti biti uvedene sankcije.

Sa druge strane, poljski premijer Mateus Moravjecki saopštio je da je spreman da razgovara sa EK o vladavini prava u Poljskoj.

Odluka Evropske komisije možda je usledila zbog toga što Varšava odbija da prihvati izbeglice, izjavila je portparolka vladajuće stranke Prava i pravde Beata Mažurek.

Pokretanjem Člana 7. Lisabonskog sporazuma protiv Poljske zbog reforme pravosuđa Evropska komisija ozbiljno narušava suverenitet te zemlje i Mađarska će uložiti veto na takvu odluku, izjavio je zamenik mađarskog premijera Solt Semjen.

Član 7, koji se nekada naziva "nuklearnom opcijom", nikada ranije nije pokrenut protiv neke države.

Evropska komisija mogla bi da pokrene proces oduzimanja prava glasa Poljskoj u EU, dodajući da bi Varšava mogla, uz to, da izgubi milijarde evra pomoći koju prima iz fondova Unije.

Navodi se da je novoizabrani premijer Mateuš Moravijecki izjavio prošle nedelje u Briselu da je "odluka već doneta", kao i da je zamenik predsednika Evropske komisije Frans Timermans upozorio u julu Poljsku da je "opasno blizu" tome da se suoči sa sankcijama.

Izvor: Vebsajt RTS, 20.12.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija