Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O KLIMATSKIM PROMENAMA


Zakon o klimatskim promenama, koji bi trebalo da bude donet sledeće godine, biće praćen akcionim planom kojim će se odrediti ko i šta treba da uradi u borbi protiv klimatskih promena u Srbiji, izjavio je Ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan.

"To će biti jedan od najkomplikovanijih i najzahtevnijih zakona u pogledu sprovođenja - i u tehničkom i u finansijskom smislu, ali izbora nemamo, to moramo da uradimo", ukazao je Trivan, na panel-diskusiji o klimatskim promenama u Beogradu.

Objasnio da je Srbija, po proceni pojedinih naučnika, na prostoru koji bi mogao da bude jedan od najviše zahvaćenih klimatskim promenama "čije će posledice biti veoma ozbiljne".

"Ako je to tako, a i da nije, Srbija mora da uradi mnogo, jer ćemo imati neočekivane suše i neočekivane poplave", rekao je Trivan.

On je dodao da je pošumljavanje najjednostavnija i najjeftinija metoda u toj borbi.

"Mi već godinama pričamo o tome da je pošumljavanje jedna od najboljih metoda za ublažavanje posledica klimatskih promena, i u Beogradu je već pošumljeno 750 hektara, dok će rezultati moći da se vide za nekih deset godina", rekao je Trivan.

Kako je istakao, svaki postupak u toj oblasti će početi da daje rezultate za pet, šest ili više godina.

Izvor: Vebsajt N1, 18.12.2017.
Naslov: Redakcija