Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PROIZVODNJI I PROMETU NAORUŽANJA I VOJNE OPREME: Prodaja fabrika domaćim investitorima za sindikate je neprihvatljiva, jer se omogućavanjem domaćim pravnim i fizičkim licima da kupuju njihova preduzeća, otvara prostor za ulazak sumnjivog kapitala u fabrike OIS


Sindikati najznačajnijih preduzeća domaće namenske proizvodnje: Zastave oružja, Prve iskre iz Bariča, Krušika, Prvog partizana, Milana Blagojevića iz Lučana i Slobode iz Čačka, koja čine grupaciju Odbrambena industrija Srbija, zajednički su osudili postupak kojim je Ministarstvo odbrane u skupštinsku proceduru uvelo Predlog zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.

Oružarski sindikati ogorčeni su činjenicom da je Nacrt zakona, koji je 13. decembra dostavljen fabrikama OIS-a, dat na uvid isključivo poslovodstvima tih preduzeća, ali ne i sindikalnim organizacijama. Još ogorčeniji su saznanjem da se tim zakonom predviđa privatizacija fabrika OIS domaćim ulagačima, a ne samo stranim.

- Nedopustivo je da Ministarstvo odbrane od sindikata fabrika OIS skriva završnu verziju zakona, a da, istovremeno, od fabričkih poslovodstava zahteva da se o tom zakonskom aktu izjasne u roku od nekoliko sati. Otuda je apsolutna neistina da je zakon usaglašavan sa sindikalnim organizacijama, kako to nadležni navode - ističe se u saopštenju, uz poruku da brojne odredbe ponuđenog zakona "idu na štetu fabrika i radnika", dok je "veliki broj za preduzeća i zaposlene važnih pitanja ostao nerešen".

Prodaja fabrika domaćim investitorima za sindikate je neprihvatljiva jer se, kako kažu, omogućavanjem domaćim pravnim i fizičkim licima da kupuju njihova preduzeća, otvara prostor za ulazak sumnjivog kapitala u fabrike OIS. Sindikati strahuju i da će, u slučaju da i domaći tajkuni budu akteri privatizacije vojnih fabrika, doći do masovnog otpuštanja radnika, kao što je to činjeno u gotovo svim domaćim fabrikama koje su, u minulih petnaestak godina, privatizovali domaći preduzetnici.

- Zbog svega toga, zahtevamo da se ulazak Nacrta zakona u skupštinsku proceduru zaustavi, dok se ne reše pitanja od vitalnog značaja kako za fabrike OIS, tako i za zaposlene u njima. U suprotnom, zaposleni će biti prinuđeni da se sindikalnom borbom bore za budući status i opstanak svojih preduzeća - naglašava se u zajedničkom obraćanju javnosti sindikata šest najvećih i najznačajnijih srpskih vojnih fabrika.

Izvor: Vebsajt Danas, Z. Radovanović, 18.12.2017.
Naslov: Redakcija